Safura Džafić iz Rainaca Donjih poznata je po svojim masnim, dimljenim sirevima. Kaže da je jedne prilike, za jedan dan napravila 25 sireva.
“Bilo mi je poteško tada. Valja to napraviti, nadimiti. Pravila sam cijeli dan. Inače za jedan dan pravim po 10-15 sireva” kazala je Safura Džafić u prilogu za RTV TK.
Sireve pravi od mlijeka svojih naboljih krava. Kaže da svako jutro, ona i suprug ustaju oko 5:30 sati. Moraju sve poslove odraditi u štali kako bi mlijeko na mljekaru predali oko 7:00 sati. I tako je svaki dan, bez obzira na godišnje doba. Ukoliko je više krava, onda se i ranije ustaje. Trenutno na mljekaru predaju oko 200 litara mlijeka. Počeli su sa jednom kravom.
“Sad imamo 13 muznih krava. Imamo i nekoliko junica i teladi. Obrađujemo oko 100 dunuma. Sijemo ječam, pšenicu, kukuruz, krompir i ostalo povrće potrebno u mom domaćinstvu” dodaje Džafić.
Safura je rodom iz Zvornika, iz sela u blizini Bijelog Potoka. Udala se sa nepunih 18 godina.
Najvažnije je ne bježati od posla, kaže Safura, koja je nakon svakodnevnih brojnih obaveza i posla sa velikom ljubavlju, ako su mušterije tražile, spremna početi postupak sirenja i dimljenja sireva.
(ntv.ba/RTV TK)