Site iconNEON Televizija

S tržišta BiH povučen proizvod u kojem je pronađen sastojak marihuane

marihuanaAgencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavještava potrošače o povlačenju i opozivu s tržišta Bosne i Hercegovine proizvoda “Testo Range, lot broj: LO40341300913”, koji se koristi kao dodatak ishrani.

Razlog povlačenja je utvrđeno prisustvo nedozvoljene supstance tetrahidrocanabiol (THC). Proizvod je distribuiran u Bosnu i Hercegovinu preko firme SC Pro Nutrition registrirane u Engleskoj putem direktne prodaje, i to vjerojatno online prodajom.

Agencija je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF EC) danas obaviještena da je službenim kontrolama provedenim u Republici Češkoj i Rumuniji utvrđeno da navedeni proizvod sadrži THC, te kao takav predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje.

Službenim kontrolama u zemljama EU također je utvrđeno da navedenu supstancu sadrže još neki dodaci ishrani za koje dosad nije utvrđena distribucija u Bosnu i Hercegovinu.

Svi proizvodi sadrže sirovinu Tribulus terrestris extract uvezenu iz Kine, a od istih je firma Pro Nutrition Impex S.R.L. Tomis No. 1 Dej, Cluj, Rumunjska, proizvela sljedeće proizvode: Tribulus, lot no. LO 401008.11.13 s jedinim sastojkom ekstraktom Tribulus terrestris, ZMA Tribulus, lot broj: LO 461027.09.13, s rokom upotrebe 26/09/2015 i lot no. LO 461007.10.13, s rokom upotrebe: 06/10/2015 – sadrži i drugi sastojak osim Tribulus ekstrakta, te Speed, lot broj: LO 6698141213.

Proizvodi koji sadrže THC su, prema dostupnim informacijama, također distribuirani na tržište Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Češke, Mađarske, Ukrajine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Agencija je o svemu obavijestila nadležne inspekcijske organe Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, te zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva navedenih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informiranje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole.

O svim poduzetim mjerama i rezultatima inspekcijske kontrole Agencija će informirati potrošače nakon zaprimanja povratne informacije od strane nadležnih inspekcijskih organa, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

FENA

Exit mobile version