Site iconNEON Televizija

Rijaset IZBiH: Surogat-majčinstvo zabranjeno fetvom!

zapanjujuca-fotografija-na-kojoj-beba-iz-majcine-utrobe-hvata-doktorov-prstVijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nedavno je donijelo fetvu (propis) o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Vijeće se opredijelilo da je, bez obzira na to radi li se o unutartjelesnoj ili vantjelesnoj homolognoj oplodnji, ona dozvoljena bračnim parovima.

No, Vijeće za fetve Rijaseta IZBiH odredilo je da je muslimanima zabranjena primjena postupka heterologne biomedicinski potpomognute oplodnje, koji podrazumijeva korištenje vlastitih spolnih ćelija jednog bračnog druga i spolne ćelije treće osobe, darivatelja ili darivateljke, bez obzira na to radi li se o unutartjelesnoj ili vantjelesnoj heterolognoj oplodnji.

Također, Vijeće je utvrdilo da je muslimanima zabranjeno surogat-majčinstvo, odnosno svi oni koji su vjernici ne smiju vršiti vantjelesnu oplodnju (in vitro) jajne ćelije supruge sjemenom ćelijom njenog muža, a zatim unijeti oplođenu jajnu ćeliju u matericu žene koja dobrovoljno nosi i rađa dijete ovom bračnom paru.

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svoj stav o ovom pitanju zauzelo je nakon što je razmatralo Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji će biti upućen na izglasavanje Parlamentu FBiH.

Kalesija online/Avaz

Exit mobile version