Site iconNEON Televizija

Realan scenario: BiH do kraja jeseni podnosi aplikaciju za članstvo u EU

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac izjavio je danas da postoje realne pretpostavke da bi BiH na jesen ove godine mogla ispuniti sve uslove za podnošenje aplikacije za kandidatski status za ulazak u EU.


Genjac je rekao novinarima nakon sastanka članova Zajedničke komisije za evropske interacije sa vršiocem dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Rencom Davidijem da je takav scenario realan i da bi u tom slučaju BiH krajem 2013. godine mogla dobiti kandidatski status.

On je naglasio da bi bilo kakav drugi scenario i kašnjenje bilo nedopustivo jer bi značilo veliki zaostatak BiH za ostalim zemljama regiona.

“Vrlo je korisno što je Davidi na samom početku mandata novog saziva članove Zajedničke komisije upoznao sa adminstrativnim, funkcionalnim i personalnim promjenama u administraciji Kancelarije specijalnog predstavnika EU /EUSR/ u BiH”, rekao je Genjac.

On je napomenuo da je scenario prema kojem BiH krajem godine podnosi aplikaciju za kandidatski status vrlo realan ukoliko se do jeseni usvoji Zakon o državnoj pomoći BiH što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i donošenje Zakona o popisu.

“BiH, takođe, treba da pokaže kredibilna nastojanja da provodi presudu u slučaju “Sejdić i Finci”. Ne očekuje se, niti se može očekivati, od bilo koje države da za godinu dana promijeni Ustav, ali se može pokazati ozbiljan i odgovoran pristup”, smatra Genjac.

Genjac je napomenuo da na prvom sastanku članova Komisije sa Davidijem nije bilo riječi o problemima u provođenju Privremenog sporazuma, ističući da takva pitanja tek predstoje na narednim sastancima.

Vršilac dužnosti Delegacije EU Davidi izrazio je zadovoljstvo što su članovi Komisije puni entuzijazma.
“Na sastanku je objašnjeno proširenje prisustva EU u BiH i naše viđenje kako možemo biti od pomoći za parlamentarce da propagiraju i lobiraju za put ove zemlje u EU”, rekao je Davidi.

On je napomenuo da je tokom sastanka bilo riječi i o vremenskim okvirima kada bi BiH mogla aplicirati i dobiti status kandidata u EU.

“Istakli smo da je zadatak BiH provođenje presude “Sejdić i Finci” i Zakon o državnoj pomoći zbog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali naravno sve zavisi od prvog koraka. Kada taj prvi korak bude završen ostatak kalendara sa vremenskim rokovima je relativno jasan” rekao je Davidi.
On je naglasio da EU možemo ponuditi pomoć i savjete, ali da je na domaćim političarima da postignu konsenzus kako bi se promijenio Ustav i provela presuda Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

24sata.info

Exit mobile version