Site iconNEON Televizija

Premijer FBiH, SDP-ovac Nermin Nikšić

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je u četvrtak uvečer na vanrednoj sjednici u Sarajevu novi sastav federalne vlade za naredni četvorogodišnji mandat.

Novi članovi kabineta položili su zakletvu. Novoimenovani premijer je Nermin Nikšić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

On je u svome izlaganju rekao da će biti premijer u službi svih građana i naroda te dati doprinos da ova vlada bude najefikasnija dosad.

“Vjerujem u pozitivan scenarij. Vjerujem da je napredak moguć. Vjerujem da zajedničkim radom, pravdenom raspodjelom tereta krize, odlučnim reformama, dobrom socijalnom i ekonomskom politikom možemo napraviti prijeko potrebni iskorak naprijed. Zato sam i prihvatio kandidaturu za ovu poziciju”, rekao je Nikšić između ostalog.

Dopremijer je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke “Radom za boljitak” (NSRZB) te ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Ministar finansija je Ante Krajina iz Hrvatske stranke prava (HSP), rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber iz iste stranke, a trgovine Milorad Bahilj (NSRZB).

Predrag Kurteš iz SDP-a je novi ministar unutrašnjih poslova, Rusmir Mesihović iz iste stranke je u resoru zdravstva, a Zukan Helez, također iz SDP-a, u resoru za boračka pitanja.

Ministar obrazovanja Damir Mašić također je iz SDP-a, kao i ministri pravde Zoran Mikulić, turizma i okoliša Branka Đurić te prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Novimenovani ministar energetike, rudarstva i industrije je Erdal Trhulj iz SDA, a isti stranački kadrovi su ministar razvoja, obrta i poduzetništva Sanjin Halimović, raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović te kulture i sporta Salmir Kaplan.

Imenovanjem nove vlade, nakon pet mjeseci od općih izbora u Bosni i Hercegovini, u četvrtak je zaokružen proces formiranja nove vlasti u Federaciji BiH, izvršne i zakonodavne.

Nedavno je konstituiran Predstavnički dom, a u četvrtak Dom naroda u kojem je imenovana predsjedavajuća Karolina Pavlović (NSRZB), kandidirana iz reda hrvatskog naroda. Dopredsjedavajući je Jasmin Smailbegović, Bošnjak, član SDP-a, a drugi dopredsjedavajući iz reda srpskog naroda bit će imenovan naknadno.

Novoimenovani predsjednik Federacije je Živko Budimir (HSP), Hrvat po nacionalnosti, dok su njegovi zamjenici Mirsad Kebo, Bošnjak, član SDA, te Svetozar Pudarić iz SDP-a, Srbin.

(FENA)

Exit mobile version