Site iconNEON Televizija

Ovo je prava istina o porodici Hrustić čije je priča o siromaštvu dirnula tolike ljude

U posljednjih nekoliko godina, građani Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i cijele BiH su imali više puta čuti apel za pomoć porodice Hrustić iz Tuzle.

Budući da je RTV Slon realizirala projekat “Životne priče”, novinarska i brojni pozivi građana koji su nam željeli skrenuti pažnju da se radi o prevarantima, koji izlažući maloljetno dijete nastoje pridobiti sažaljenje građana te ostvariti materijalnu dobit. Naša ekipa je provela istraživanje i došla do zaključka da su tačni navodi građana.

U okviru istraživanja priče iz socijalne kategorije te naznaka da se radi o sumnjivoj porodici, koja se bavi kriminalnim radnjama, tako što koristi povjerenje građana-donatora, kada je u pitanju porodica Hrustić, krajem 2012. godine je utvrđeno sljedeće:

Sanela Hrustić, rodjena 01.06.1980. godine, bila je nastanjena na adresi Gornje Brdo br .18, kao podstanar. U izjavi za RTV Slon istakla je da živi sa majkom i sinom u dvije sobe i prijeti joj otkaz, ukoliko od Nove godine ne bude uplaćena kirija, sa naznakom da nemaju nikavih novčanih primanja, te tako nemaju ni od čega živjeti. Tada je naglasila da se hrane u Narodnoj kuhinji Imaret u Tuzli. Na pitanje da li joj i gdje radi muž  ( Mirsad (Safet) Hrustić) odgovara da ju je muž napustio ranije i da ne zna na kojoj je adresi. Negirala je i da je parkirano vozilo marke Golf reg.oznaka 018-M-380 u njihovom vlasništvu, rekavši da ona nema šta jesti a kamoli vozačku dozvolu, te da je pomenuto vozilo od neke komšinice. Za vrijeme snimanja izjave , u sobi su bili prisutni samo ona i njen maloljetni sin. Navodna majka ( koju je u ranijim pričama nazivala svekrva) bila je zatvorena u drugoj sobi.

Kontaktirajući Crveni križ Općine Tuzla, potvrđeno nam je da imaju saznanja da je golf njihovo vlasništvo te da su imali dojave da se radi o problematičnoj porodici. Sa pomenutim navodima su upoznati od žene koja živi u njihovoj blizini i koja ih se veoma boji, jer ima sumnju da su joj upravo oni više puta obijali kuću. Anonimna komšinica je Crvenom križu potvrdila da je svjedok njihovog  lažnog predstavljanja u javnosti u cilju ostvarivanja materijalne koristi. Također nam je naglašeno da Sanela Hrustić uvijek bude u pratnji svog djevera Mirzeta Hrustića ( 1979. god), te da imaju sumnju da se isti bavi kriminalnim radnjama i da je potrebno biti na oprezu.

U  Narodnoj kuhinji “Imaret” Tuzla nam je potvrđeno da se pomenuta porodica nalazi na njihovom spisku za redovne obroke. Prvo im se  ( 2010. godine ) obratila Nazifa Hrustić ( Mirsadova majka) sa upitom za obroke za 8 članova ( Mirsad 1983.god, Mirzet 1979. god, Mirnes 1985. god., Sanela 1980. god.,Hafiza 1975. god, Enisa 1977 god., dijete 2005 god I Nazifa). Nakon reagovanja nadležnih iz Imareta da su nabrojani većinom mladi, zdravi ljudi koji mogu raditi te da je potrebna dokumentacija da su nezaposleni, uslijedio je novi upit za hranu sa kućnom listom čiji je nosilac nezaposleni Mirsad Hrustić. Tako da hranu u Narodnoj kuhinji od 01.06.2010. godine dobijaju Mirsad Hrustić, Sanela Hrustić, maloljetni sin i Nazifa Hrustić, sa adresom prebivališta ul.Akifa Šerameta br. 26 ( Kaldrma) ( adresa kuće u kojoj su do skora boravili kao podstanari).

Također su potvrdili da imaju saznanja o navodnim pričama da porodica Hrustić posjeduje vozilo marke Golf.

Provjerom u MUP-u TK je utvrđeno da vozilo marke Golf registarskih oznaka 018-M-380 pripada vlasniku Mirsadu Hrustiću ( sa adresom prebivališta Kaldrma br 26) te da je isto registrovano 23.10.2012. godine.

Mirsad Hrustić kao i ostali članovi ove porodice , nikada nisu bili prisutni za vrijeme snimanja ranijih humanitarnih priča, osim Sanele Hrustić i njenog maloljetnog sina  ( koji je najvećim dijelom izložen kao dijete koje nema dovoljno hrane, sredstava za školovanje , odjeće i uopće uslova za normalan život jednog djeteta).

Sve navedeno je dovoljan dokaz da se radi o problematičnim ljudima i da svi oni koji bi željeli nekome novčano pomoći, da se prije toga raspitaju da li pomoć ide u prave ruke.

RTVSLON.BA

Exit mobile version