Limun torta smatra se idealnom poslasticom za toplije dane, kada vam se jede nešto slatko, a opet ne nešto prejako. Ova torta će vas osvježiti, a pored toga smatra se fantastičnom dijetalnom poslasticom.
Sastojci:
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
1 šolja putera, otopljen na sobnoj temperaturi
1 šolja šećera, plus ¼ šolje za glazuru
4 jaja
2 kašičice ekstrakta vanilije
¼ šolje soka od limuna
¼ šolje soka za tortu i sirup i 2 kašike za glazuru
½ šolja jogurta
kora od 1 limuna
½ šolje šećera u prahu
Za pripremu torte potrebno vam je 120 min.
Priprema:
- U maloj posudi pomješati brašno, prašak za pecivo i so
- U posudi od miksera, dodajte rastopljeni maslac i šećer i umutite dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodati jaja, jedno po jedno i vaniliju.
- Pažljivo dodajte suhe sastojke i mješajte da se sve izjednači. Dodati sok od limuna, koru i jogurt i mješajte mikserom na slaboj brzini. (Maslac neće biti u potpunosti istopljen, ali to je u redu)
- Sipati smjesu u pleh (22cm) prethodno namazati puterom i posuti brašnom.
Pecite na 160 ° C, oko 75-90 minuta.
Za sirup:
Pomješajte ¼ šolje soka od limuna i ¼ šolje šećera dok se šećer ne istopi.
Za preljev:
Dodajte sok od limuna u šećer u prahu dok ne dobijete željeni preljev. Dok je torta topla, prelijte je sirupom i pospite glazurom. Tortu služite toplu ili na sobnoj temperaturi.
Izvor: azra.ba