Site iconNEON Televizija

Običaji za Đurđevdan: “Okupljale se porodice uz igru i zabavu, nakon rata u Kalesiji izumire proslava Đurđevdana”

Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najvećih romskih praznika.

Na najradosniji i najstariji praznik Roma u kalesijskom romskom naselju Olanovica muk i tišina.

Običaj je nakon đurđevdanskog uranka, jutarnjeg kupanja i umivanja, započinje veselje uz pjesmu, igru i pripremljena jela. Međutim, u Olanovici stanje je drugačije u odnosu na prethodne godine kada se proslavljao ovaj praznik.

Da običaji i proslava Đurđevdana polahko padaju u zaborav složio se i Mirsad Omerović, predsjednik Udruženja Roma “Saeroma” i vijećnik u OV Kalesija.

” Običaj je da se prije Đuđevdana čiste domaćinstva, spremaju kolači. Okupljanje porodice uz igru i zabavu. Prije se slavilo dok je bilo starijih ljudi. Prenosilo se na mlađe. Poslije rata došlo do preokreta. Polahko u Kalesiji izumire proslava Đurđevdana. Odlazili su na Omahu (mjesto gdje ima voda da teče.) Porani se na rijeku da se poprska vodom. Cure plele vijence. Majke djecu prije na dan kupale.”, kazao je Omerović za portal ntv.ba.

Romi spadaju u najbrojniju nacionalnu manjinu u BiH. U Kalesiji živi 71 porodica, oko 150-170 članova, a kako ističe Omerović problema je mnogo sa kojim se suočavaju Romi, poput onih koji se odnose na stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, te obrazovanje na koje posebno treba obratiti pažnju. Dvije učenice pohađaju srednju školu, 15 ide u osnovnu, te 1 učenik pohađa program predškolskog odgoja i obrazovanja.
U naselju Olanovica je završeno nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata poput izgradnje igrališta za djecu, postavljeni su usporivači, rekonstrukcija asfalta, ističe Omerović.

Problemi su stambeno zbrinjavanje. Mnogo je objekata koji nisu legalizovani i to je gorući problem. Problemi su zapošljavanje i obrazovanje. Izdvajaju se sredstva iz budžeta, ali svakako je to viši iznos otkako romska populacija ima predstavnika u OV Kalesija.”, dodaje Omerović.

Romi su nastanjeni u naseljima Olanovica, Petrovice, Kosa, Horozovina, Paraći. Na području Kalesije najstarija je Suljić Fata, koja ima 81 godinu i živi sama.

Slavljenjem Đurđevdana Romi slave proljeće, buđenje prirode, nova putovanja i bolje životne uvjete pod otvorenim nebom. Slave ga Romi svih vjeroispovjesti.

U ovo doba godine, Romi su se stoljećima u prošlosti okupljali i proslavljali dolazak proljeća, uz pjesmu, kolo, hranu i mnoge simboličke obrede.

Exit mobile version