Raste broj smrtnih slučajeva koji se povezuju s bakterijom E. coli. U Njemačkoj su u subotu još četiri osobe smrtno stradale od te bakterije, čime se broj umrlih popeo na deset, prenose strani mediji. Posljednje žrtve su bile žene.
Među deset smrtnih slučajeva samo je jedan muškarac. Sumnja se da su posljednji smrtni slučajevi posljedica konzumiranja krastavaca iz Španjolske, a na kojima je otkrivena bakterija.
U Španjolskoj su uzorci poljoprivrednih zemljišta na jugu zemlje, odakle su uvezeni krastavci na kojima je otkrivena bakterija, poslani u laboratorij. Utvrdit će se jesu li kontaminirani Escherichiom coli bili i prije dolaska iz južne Španjolske ili se to dogodilo tijekom transporta.
Nekoliko stotina ljudi se požalilo na neke simptome. Bakterija uzrokuje krvavu dijareju, velike glavobolje i bolove u trbuhu, a u težim slučajevima i prestanak rada bubrega.
Najviše je zaraženih u sjevernim njemačkim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu. Stručnjaci pozivaju stanovnike, a pogotovo one najugroženijih područja, da izbjegavaju konzumiranje krastavaca, rajčice i salate.
Bakterija Escherichia coli nalazi se u izmetu goveda, a zaraženi su oboljeli nakon konzumacije sirovih krastavaca, rajčica i salate koji su bilo gnojeni stajskim gnojivom.