Site iconNEON Televizija

Napokon otkriveno: Kako komarci biraju ljude koje će ubosti

Komarci vole neke ljude više od drugih, a nizozemsko istraživanje pokazalo je da krvopije svoje žrtve biraju po sastavu bakterija na koži.

Istraživanjem je utvrđeno da muškarci koji imaju raznovrsne bakterije na koži nisu tako privlačni afričkim komarcima koji prenose malariju, za razliku od muškaraca koji su na koži imali srodne kožne bakterije, prenosi američka mreža MSNBC, javila jeHina.
Mirisi kože navode komarce do čovjeka, a kožne bakterije imaju ključnu ulogu u proizvodnji tih mirisa, uključujući miris znoja koji ljudski nos ne bi mogao otkriti da nema bakterija, kaže voditelj istraživanja Niels Verhulst sa sveučilišta Wageningen u Nizozemskoj.Istraživanjem objavljenom u medicinskom časopisu PLoS ONE uočeno je i da postoji veza između nekih vrsta bakterija i privlačnosti za komarce.

Verhulst je sa stopala 48 muškaraca prikupio uzorke mirisa koji su potom »ponuđeni« komarcima i rezultat je bio da je njih devet bilo iznimno privlačno komarcima, a sedam gotovo neprivlačno.

Oni »najprivlačniji« imali su šaroliki izbor bakterija na koži.

Znanstvenici su utvrdili da nekoliko vrsta bakterija posebno privlači komarce poput leptotrihije ili stafilokoka, a najmanje su im bile privlačne osobe s bakterijama poput pseudomonasa.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je malarija u 2010. godini odnijela 655 tisuća života, većinom djece u Africi.

Istraživanje sugerira i da bi sastav bakterija na koži mogao biti dio obrambenog sustava organizma pa bi njegovi rezultati, po ocjeni autora, moglo otvoriti vrata novim oblicima zaštite od širenja te bolesti.

Exit mobile version