Septembar je. Kišni dani nekako donose i nostalgiju na neka, druga vremena. Na djetinjstvo koje, između ostalog, miriše i na tetkine kolače. Ove nedjelje u rubrici Recepti donosimo recept za tulumbe tetke Mine. Kako je najmlađa od djece kod djeda i nane, nama je bila najprivrženija i najbliža. Iako su u sjećanju najviše ostali suhi kolači koje je spremala koje smo jeli i uz čaj i bez čaja, ovog puta dijelimo recept za tradicionalne tulumbe kojima smo i obilježili ovu sedmicu. Jer septebar je. Jer, donosi sjećanja.
Recept
Časa i po vode
časa i po mlijeka
3 kašike ulja
1 kašika šećera
Pomenute sastojke staviti u šerpu da prokuha. Skinuti sa peći, dodati pecivo te vratit na peć i dodati 3 čaše brašna. Miješati 2 do 3 minute. Skinuti da se prohladi i dodati 4 jaja. Sve lijepo sjediniti
Tulumbe pržiti u ulju./Tulumbe moraju biti skroz potpljene u ulje/
Agda:700 ml vode , 500 gr šećera kuhati 10 minuta dodati sok od limuna zalit prohlađenom agdom.