Pita je tradicionalno jelo koje se pravi od tankih slojeva tijesta punjenih različitim sastojcima. Ko jednom proba pitu, teško da joj može odoljeti. Ovo omiljeno jelo mnogih u Sarajevu, ali u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine postaje sve skuplja tradicija jer sastojci iz godine u godinu postaju skuplji.
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine za samo dvije godine cijena kilograma pite je skočila gotovo duplo. Nekada je na Baščaršiji kilogram bureka (od faširanog mesa) i buredžika koštao 12 KM, a danas je 20 KM.
Kilogram zeljanice i sirnice košta 18 KM, krompiruše 14KM, maslenica 12 KM. S druge strane, jedan komad tikvenice je 4.50 KM, a komad sjecanog bureka 5,50 KM.
Svakako da se pita može uzimati u iznosu shodno mogućnosti, ali neke buregdžinice na Baščaršije ne dozvoljavaju da se naruči porcija manja od 300 grama određene pite. Tako nerijetko mnogi naručuju pitu prema mogućnosti, najčešće građani traže da se izvaga pite u iznosu od 3 KM, 4 KM i 5 KM, piše GP Maljevac.