Site iconNEON Televizija

Kalesija Online: Čestitke povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1. marta 1992. godine bh. građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost BiH.
Ovaj datum danas se obilježava samo u Federaciji, dok je u RS-u 1. mart običan radni dan. 1. mart ipak je historijska činjenica.
Tog dana 1992. godine 64 posto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Kada je Skupština SR BiH usvojila deklaraciju o nezavisnosti, tadašnji lider SDS-a a sada haški bjegunac Radovan Karadžić otvoreno je zaprijetio muslimanskom narodu nestankom: ‘Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje’.
Ove riječi nisu bile samo dio neprimjerene skupštinske retorike.
U ratu koji je uslijedio stotine hiljada ljudi je ubijeno, više od milion protjerano, a ratnim zločinima i genocidom izmijenjena je demografska struktura BiH.

Muslimanski narod je opstao!
Bosna i Hercegovina je danas daleko od idealnog stanja, ali je u dosta boljem stanju od onoga kako je zamišljao Karadžić, i slični njemu…

Kalesija Online svim posjetiocima portala, u državi i inozemstvu, čestita Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

-Video prilog-

Exit mobile version