Tokom promocije monografije “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati”, autora novinara i publiciste Mehmeda Pargana, koja je upriličena u četvrtak navečer u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, organizovana je i prezentacija i degustacija tradicionalnih bosanskih jela.
Radi se o jelima koje su pripremile vrijedne ruke žena iz Sekcije “Žene za tradiciju”, koja djeluje u okviru Kulturno – umjetničkog društva “Modrački mornari” iz naselja Šerići kod Živinica.
Kako smo mogli vidjeti, na stolu se našla ružica, hurmašica, domaći sir i kajmak, piletina sa rižom, filovane paprike, polagani burek, gurabije, pogača, pršulja, sevididžan, zavijača, pečeni šećer, halva, tufahije…
O kakvim se jelima radi, najbolje pokazuju fotografije koje smo napravili nakon što su posjetioci degustirali hranu. Tepsije i tanjiri su na kraju bili potpuno prazni.
(faktor.ba)