Jasnu Gojčić upoznali smo kroz naše razne emisije i gostovanja. Jasana je vrijedna majka, supruga, domaćica. Ovog puta u našoj rubrici repcepti koju objavljujemo nedjeljom donosimo Jansine recepte. Naša sagovornica počela je kuhati još u osnovnoj školi jer je bila najstarije dijete u porodici. S obzirom na to da je rasla u šestočlanoj porodicu uvijek su se pripremala dva jela, naprimjer kuhanje i pita. Jasan je sama posmatrala kako se šta kuha i na taj način učila. Nikoga nije pitala za recept nego je pamtila. I danas voli da kuha i mnogo kuha jer ima 4 kćerke, zetove, unučad. Većinom su na trpezi tradicionalna bosanska jela.
Imali smo priliku viđati je i u raznim kulinarskim emisijama a ovog puta za NEON Televiziju proslijedila je recept za junetinu ispod sača i ukusan kolač.
Junetina ispod sača:
4 kg junetine s kostima
2 kg krompira,
paprike,luk ,mrkva i ostalo povrće po želji
Začini: so,biber,paprika,vegeta,lovor list.
Tepsiju sa pomenutim sastojcima pokriti sačem a zatim ostatak žara i pepela nasuti na sač i okolo. Peći uz povremeno kontrolisanje odnosno miješanje.
Kolač:
Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika ulja
5 kašika kakaa
1 pecivo
3 vanelin šećera
5 kašika brašna
Kada se kora ispeče preliti sa manjim čokoladnim mlijekom
Fil
1 litar mlijeka
300grama šećera
3 pudinga od vanelije
100 grama margarina
Od litre mlijeka ostaviti malo za izmiješati puding i dodati šećer. , pa smjesu polahko dodavati u mlijeko kad prokuha uz miješanje. Nakon toga dodati margarin.