Site iconNEON Televizija

Dogodilo se na današnji dan

landrover– 1777. Rođen Johann Karl Friedrich Gauss, jedan od najvećih matematičkih umova svih vremena. Njegov matematički genij zamijećen je rano. U trećoj godini ispravlja oca u knjigovodstvenim računima.

Važan mu je rad na teoriji brojeva, postavlja osnove neeuklidske geometrije, koju je poslije koristio Einstein za svoju teoriju, a dokazao je i fundamentalni teorem algebre. Bavio se ispitivanjem Zemljina magnetizma te je izračunao položaj magnetskih polova Zemlje. Umro je 23. veljače 1855. u Göttingenu.

– 1948. Na automobilskoj izložbi u Amsterdamu Rover je predstavio svoj novi model terenskog vozila, Land Rover, najpoznatije terensko vozilo nakon džipa.

Te prve primjerke nije krasila udobnost poput današnjih takvih vozila. Buka bi vožnjom na cestama dostizala granicu izdržljivosti, a cijeli se automobil tresao zbog izrazite neaerodinamičnosti karoserije. Unutrašnjost je bila spartanski opremljena. Ipak, izrazito izdržljivo vozilo obožavali su podjednako i vojnici i farmeri.

– 1989. U Rimu je umro slavni redatelj, tvorac špageti vesterna Sergio Leone koji je svojim filmovima preokrenuo nekadašnje poimanje kauboja i vjerojatno u prave okvire stavio događanja na Divljem zapadu.

U vesternima više nisu prikazivani likovi samo kao crni i bijeli, odnosno dobri i zli, već surovi, kompleksni, s dobrim i zlim u sebi, odnosno onakvi kakvim ih je divljina i bitka za opstanak u Americi stvorila.

Godine 1964. snimio je prvi špageti vestern “Za šaku dolara” s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi. Samo u dvije godine taj je film, za čiju je proizvodnju utrošeno 100 milijuna lira, zaradio više od tri milijarde lira. Film “Za dolar više” snimio je 1965, a onda je 1967. snimio jedan od najpozantijih filmova tog žanra “Dobar, loš, zao”.

Exit mobile version