Site iconNEON Televizija

Bratunac: Sutra dženaza za petnaest ubijenih bošnjačkih civila

dzenaza za petnaest ubijenih bosnjakaNa Šehidskom mezarju Veljaci u nedjelju 12. maja 2013. godine bit će klanjana dženaza i obavljen ukop petnaest tijela ubijenih bošnjačkih civila Bratunca, stradalih 1992. godine.Dvanaest tijela je identifikovano, a tri tijela, pronađena u masovnoj grobnici Suha, nisu se poklopila sa uzorcima krvi srodnika koji traže svoje nestale, tako da će se ova tijela ukopati kao neidentifikovana (N.N.). Ovu informaciju saopćio je Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, na danas održanoj press konferenciji u Tuzli.

Prema njegovim riječima tokom proteklih šest kolektivnih dženaza, u mezarje Veljaci ukopano je 252 tijela: -Porodice tragaju za još oko 250 nestalih. Nažalost, teško dolazimo do informacija gdje se nalaze masovne grobnice. Pozivam komšije Srbe koji imaju informaciju o masovnim grobnicama da nam pomognu kako bismo omogućili ubijenima da budu dostojno pokopani, kazao je Hodžić, iskazavši nezadovoljstvo brojem pronađenih i identifikovanih tijela:-Od kako je otvaranje masovnih grobnica prešlo u nadležnost državnog Tužilaštva imamo situaciju da nemamo otkrivanja i otvaranja novih grobnica. Imamo pravo da sumnjamo da je u ovo pitanje prste umiješala politika i mi zahtijevamo da se hitno ta situacija promijeni, kazao je Hodžić.

Tokom 1992. godine u Bratuncu je u masovnom etničkom čišćenju ovoga grada ubijeno 603 civila. Pretpopstavlja se da je još oko 2.500 civilnih žrtava Bratunca ubijeno u tragediji Srebrenice u julu 1995. godine. Prema riječima Hibe Ramić, iz Organizacionog odbora Sedme kolektivne dženaze, za zločine nad Bratunčanima do sada je procesuirano samo nekoliko zločinaca:

-Za skoro 3.500 ubijenih civila Bratunca do sada je presuđeno 36 godina zatvora. Mi, koji smo preživjeli genocid, sada smo osuđeni na omalovažavanje i nastavak zatiranja Bošnjaka u Podrinju, što je manje od četiri dana zatvora po jednomn ubijenom civilu. Ako se zločinci i danas šetaju nekažnjeno Bratuncem, ako im se dozvoli da odu u Srbiju i da niko ne poduzme bilo koji korak sankcionisanja, onda je to jasna poruka zločincima da se zločin isplatio, da je nagrađen institucijama koje danas štite te zločine i zločince. Nažalost, svijet je prihvatio takav razvoj događaja i mi moramo da kao žrtve i dalje preživaljavamo torture, ugnjetatavanja i slobodno mogu reći poslijeratni genocid nad Bošnjacima, rekla je Hiba Ramić.

(Radio “Glas D rine”)

Exit mobile version