Site iconNEON Televizija

Biljke koje ne bi trebalo saditi zajedno

Proljeće je stiglo. Ako razmišljate o sadnji vrta, sada je pravo vrijeme za početak planiranja. Možda čak imate nekoliko ideja na umu što biste željeli posaditi. Međutim, važno je imati na umu da određene biljke jednostavno nisu kompatibilne. Dakle, čak i ako ih uzgajate u idealnim uslovima, ove biljke možda neće skladno koegzistirati.

Evo nekih biljaka koje ne biste trebali uzgajati jednu pored druge.

1. Biljke otporne na sušu i biljke koje vole vlagu

Želite uzgajati razne biljke u svom vrtu? Prema Bliss Bendall, certificiranoj hortikulturistici, ako razmišljate o sadnji biljaka otpornih na sušu uz biljke koje vole vlagu, možda biste trebali razmisliti ponovno. To bi moglo završiti tako što će uzrokovati trulež korijena vaših biljaka otpornih na sušu. Stoga pokušajte posaditi ove dvije vrste biljaka što je dalje moguće jednu od druge, piše Real Simple.

2. Gardenije s gotovo svime

Bendall također kaže da je najbolje izbjegavati sadnju gardenija pored bilo bilo koje druge biljke. To je zato što, iako je ovo cvijeće prekrasno, poznato je po kroničnim bolestima. Gardenije je najbolje posaditi same.”

3. Bijeli luk s drugim povrćem

Dok bijeli luk može poboljšati vaše omiljeno jelo, rijetko čini isto za druge biljke u vašem vrtu. Bendall objašnjava: “Bijeli luk stvara sumpor u tlu i to će spriječiti rast vaših mahunarki, graha i graška, zajedno s drugim lisnatim povrćem kao što je peršin. Bijeli luk je najbolje saditi na nekom području sam ili samo s drugim biljkama otpornim na sumpor.”

4. Ruže i hortenzije

Ruže i hortenzije izgledaju predivno jedna pored druge u buketu, ali prema Sari Downing, ravnateljici OvS-a, nisu optimalan izbor za sadnju u blizini. “I estetski ciljevi i ekološki kontekst ključni su za odabir biljaka koje dijele prostor. Prvo, biljke bi trebale biti slične na mnogo načina – tip tla na kojem vole rasti, njihova USDA zona otpornosti, količina svjetlosti koju primaju i količina vode koja im je potrebna. U najmanju ruku, ruže žele puno sunca, a većina hortenzija preferira sjenu, tako da ne bi uspijevale pod istim uvjetima.”

Dodaje da je još jedan problem to što to cvijeće raste na različite načine.

“Različite teksture lišća, različit utjecaj cvjetanja, drugačiji ukupni oblik i različite vrste korijenskih sustava bitni su kako se ne bi natjecali za idsti prostor. Jednostavno, biljke bi se trebale nadopunjavati. I ruže i hortenzije su grmovi koji žele ispuniti isti prostor, a vjerojatno govoreći, međusobno se natječu estetski svojim dojmljivim ukrasnim cvjetovima.”

5. Paradajz i krompir

Tko ne voli svježu paradajz u salati ili topli krumpir kao prilog? Iako je u redu držati ovo povrće na istom tanjiru, vjerojatno ne bi trebalo dijeliti isto tlo. Sara Abbass, vlasnica kompanije Sara Mairead Landscape Design, savjetuje da se paradajz ne uzgaja zajedno s kupusom i brokulom. “Sve su to konkurenti za iste hranjive tvari! Krompir i paradajz pripadaju istoj porodici i natjecat će se ne samo za hranjive tvari, već su i osjetljivi na iste bolesti kao što je plamenjača,” objašnjava ona. “Biljke iz obitelji Brassica također su osjetljive na iste gljivične bolesti kao i rajčice i treba ih saditi odvojeno radi zaštite usjeva.”

6. Menta i sve ostalo

Svježa menta uzdiže sve. Stoga biste mogli biti vrlo uzbuđeni što ćete ju uzgajati. Međutim, prema Abbass, menta je najprikladnija za sadnju u kontejnerima. “Menta može brzo zauzeti prostor i nadmašiti ne samo trajnice, već se ispreplesti u grmlje i istisnuti sve što raste u istoj blizini.”

7. Monarda (indijanska kopriva) i krastavci

Krastavci su prekrasan dodatak svakom vrtu. Međutim, ovo ukusno povrće ne smije se saditi u blizini monarde. “Monarda je sjajna biljka koja privlači oprašivače, ali je, nažalost, osjetljiva na pepelnicu, upornu gljivičnu bolest kojoj krastavci također mogu podleći”, kaže Abbass. “Razmislite o sadnji monarde u veliku žardinjeru kako biste uživali u prednostima njihove privlačnosti za oprašivače ili razmislite o vrsti koja je otpornija na bolesti, monarda bradburiana.”

Exit mobile version