Amir Hamzić iz Jajića 1992.godine počeo se baviti pčelarstvom. Kaže da od djetinjstva gaji ljubav prema ovom poslu, ali da se aktivno počeo baviti prije 26 godina. Otac je kaže uvijek imao pčele i trnke, ali tek nakon mnogo godina, na preporuku prijatelja shvatio je kako ustvari se treba ophoditi prema ovom posla da bi bilo i meda.
” Bilo je neko predratno stanje, imali smo mi nekakve trnke i improvizane sanduke. Međutim, čovjek mi je ponudio da kupim sanduk. Kad sam ja kupio sanduk i postavio roj u njega za mjesec dana izvadio sam meda kao za godinu dana od onih mojih petnaest društava. I onda sam ja vidio da trebam kupiti fabričke sanduke”-počinje svoju priču pčelar iz Jajića
Amir kaže da za bavljenje pčelarstvom prvo treba imati dobru volju i veliku ljubav, ali treba biti posvećen ovom poslu. Stalno treba pregledati pčele, raditi oko njih.
“Sve vrijeme treba pregledati da nisu formirale roj, prirodni roj. Kad izvadiš med, treba ih pripremati za zimu i liječiti. Što jače pčele uđu u zimu imat ćeš ih bolje u proljeće”- objašnjava Amir
“Ove godine su pčele mirne, haman im zamedilo, ali u proljeće su bile baš ljute. Međutim, sad kad ima hvala Bogu meda meni ne smeta ni kad me ujede, ali kad nema meda onda mi bude krivo i kad ujede”-kroz smijeh govori Amir
Naš sagovornik ističe da ako se samo bavite pčelarstvom teško od toga možete živjeti, međutim on se ovim poslom bavi zbog ljubavi prema tome i iz hobija, a dodatna zarada je svakako motiv za proširenje posla.
Pčele su prave vrijednice, i kada čovjek radi oko njih dobija snagu da se što više trudi i radi i na taj način obezbjeđuje bolje uslove za život svoje porodice.
“Prije četiri godine bila je dobra godina, mislim da će prema onome što sam do sada gledao i ova biti ista. Imam 30 društava, mislim da ću po jednom društvu imati 15 kg meda”-za NEON Televiziju kaže Amir
U porodici Hamzić uvijek se radilo, pa tako u njihovoj avliji zamiriše pekmez od jabuka koji su stavili da se upječe.
Amirovu priču možete pogledati u Ramazanskom programu NEON Televizije