Proizvođači čelićke jagode korak su bliže međunarodnoj prepoznatljivosti, uz podršku Agencije za sigurnost hrane BiH u procesu registracije oznake zemljopisnog porijekla.
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine podržava proizvođače čelićke jagode koji su započeli s pripremom za podnošenje zahtjeva za registraciju ovog proizvoda oznakom zemljopisnog porijekla.
Na sastanku s proizvođačima čelićke jagode, Admirom Hrustanovićem, načelnikom Općine Čelić i predstavnicima nevladinog sektora, dr. Dragan Brenjo, šef Odjela za certifikaciju i označavanje hrane u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, predstavio je prednosti i proceduru registracije oznaka zemljopisnog porijekla prehrambenih proizvoda.
Čelićka jagoda uzgaja se uglavnom u kontroliranim uslovima na 100 ha površine na području istoimene općine, te posjeduje specifične karakteristike i povezanost sa zemljopisnim područjem, koju je potrebno dokazati kroz proizvođačku specifikaciju, što je jedan od preduslova za podnošenje zahtjeva za registraciju oznake zemljopisnog porijekla.
Postupak zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla u skladu s Pravilnikom o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode pokreće se zahtjevom, koji se podnosi Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
U Bosni i Hercegovini su, u skladu s navedenim pravilnikom, registrirane oznake kvalitete za ukupno 20 proizvoda, od čega je šest proizvoda registrirano oznakom porijekla, 11 proizvoda oznakom zemljopisnog porijekla, a tri proizvoda oznakom zagarantovanog tradicionalnog specijaliteta.
Registracijom oznake zemljopisnog porijekla “Livanjskog sira” na nivou Evropske unije, Bosna i Hercegovina je u novembru 2024. godine postala prva zemlja u procesu pristupanja EU iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod upisan u registar oznaka zemljopisnog porijekla Ev ropske unije.
Pored toga, na nivou EU je za još dva proizvoda iz Bosne i Hercegovine, posredstvom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, podnesen zahtjev za registraciju oznake porijekla, i to za “Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine” i “Gatački kajmak iz mješine”.
Tuzlanski.ba
