Đuzlema je starinska poslastica, vrlo lagana za napraviti. Ukoliko ste ljubitelj agdali, zalivenih kolača ovo je recept koji morate probati.
Đuzlemu – zaliveni kolač jednostavno morate probati.
Sastojci
- 150 ml tečnog jogurta
- 130 ml ulja
- 1 jaje
- 2 kesice vanilinog šećera
- 1 prašak za pecivo
- 400 grama brašna
Agda
- 3 čaše vode (200 ml)
- 2 čaše šećera
- kašika vanilinog šećera
- limunova korica
Priprema:
Skuhati agdu, neka kuha oko 10 minuta i staviti je da se ohladi.
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka. Podijeliti tijesto na dva dijela i svaki dio razviti u što tanji pravougaonik. Isjeći koru na trake široke oko 1 cm. Trake navijajte oko viljuške, dužina da bude odprilike 25 cm, zato što treba da se dobro isprže i unutra.
Pažljivo, u vrelom ulju, pržite slatkiše, naravno skinete ih sa viljuške. Pazite da nije ulje prevruće. Prevrnite ih jedanput.
Vruće stavljajte u hladnu agdu. Čuvajte ih u frižideru, najbolji su hladni, a možete ih preliti i čokoladom, cimetom…