Site iconNEON Televizija

˝Međunarodni aerodrom Tuzla – regionalni Cargo centar sa air parkom˝

Prezentiran projekat tuzlanskog aerodroma

U hotelu Tuzla danas je održana prezentacija projekta ˝Međunarodni aerodrom Tuzla – regionalni Cargo centar sa air parkom˝. Razgovarano je o potencijalima aerodroma, njegovom uticaju na zapošljavanje, te o prednostima nad ostalim aerodromima u regiji.

˝Vlada TK je puno uložila u ovaj projekat i zato i očekujemo puno od svega. To je izgledna i realna šansa da konačno krenemo u razrješenje problema na Tuzlanskom kantonu, a ključno je pitanje zapošljavanja. Aerodrom gledamo kao šansu da izgradimo jednu modernu poslovnu zonu gdje bi privukli strani kapital, brendirane firme koje bi tu locirale dio svoje proizvodnje, a koja bi cargo saobraćajem bila distribuirana na ostale destinacije. Razgovori koje vodimo pokazuju da smo na pravom putu, objektivno interes postoji i to više nije na nivou pitanja˝, kazao je premijer TK Sead Čaušević i dodao da će u 2012. godini biti gotovi konkretni projekti vezani za aerodrom.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Aziz Čačković je kazao da će se realizacijom ovog projekta stvoriti uslovi za brži razvoj privrede u TK, te za obezbjeđenje velikog broja novih radnih mjesta. ˝Potencijali aerodroma Tuzla utiču i na atraktivnost cijelog Tuzlanskog kantona za domaća i strana ulaganja. Posebno naglašavam da je nesumnjivo da ovaj projekat svakoj općini pa i šire, otvara velike razvojne mogućnosti, posebno u oblasti proizvodnje i plasiranja hrane, te razvoja turizma˝, naglasio je Čačković.

Aerodrom raspolaže sa preko 160 hektara zemljišta, a mogućnost je raspolaganja sa dodatnih oko 80 hektara, ima najdužu pistu u BiH koja jedina ima mogućnost produženja za dodatnih 1.000 metara. Tokom prezentacije je rečeno da ima stabilne mikro i makro klimatske uslove, te da posjeduje potrebnu aerodromsku opremu, a stvorio je perpsektivu razvoja da postane jedan od najznačajnijih ključnih i regionalnih cargo centara sa izvanrednim mogućnostima izgradnje air parka i bescarinske zone. Prezentaciji je prisustvovao i predsjednik FBiH Živko Budimir.

tip.ba

Exit mobile version