Site iconNEON Televizija

Znate li ko sam ja?

O meni ljudi baš mnogo i ne razmišljaju, a često me susreću. Neki me susreću haman svaki dan i to po nekoliko puta, kahvu popijemo, ispričamo se. I kad se sretnemo, nikad, ama baš nikad nismo razgovarali na ovu temu. Vala, i meni nezgodno spominjati, jer može insan pomisliti da slutim na neko zlo. Nejse, onako dok prolazim kroz grad i dok vas susrećem, i meni iskren da budem, rijetko na um padne, da neko baš od vas može kod mene sutra da završi…

Mislim da je pošteno da vam se i predstavim. Ja sam osoba koja te priprema za odlazak na drugi, bolji svijet. Da, pogodio si, ja sam onaj koji kupa mejite (mrtvace). Znam, na prvi pogled strašan posao, ali u principu nije, veoma poučan a šta sam sve vidio i doživio, bolje da ne znate. O tome možda drugi put, nego, da vam ukratko opišem, šta je moj zadatak kad dođete kod mene, ustvari, nećete doći, nego će vas donijeti.

Nakon što vam Allahovom voljom Melek smrti uzme dušu i nakon što ljekar utvrdi i potvrdi da ste mrtvi, vaše tijelo koje je napustila duša, biva donešeno kod mene. Zašto kod mene? Zato jer je moj zadatak da vas lijepo uredim, okupam, namirišem, obučem, odnosno, spremim vas za vaše novo boravište, KABUR.

Prvo će te staviti na moj radni stol. Nakon toga, da li ja sam ili neko od mojih pomoćnika, skinut ćemo tvoju odjeću sa tebe. Neće ti više trebati, bez obzira koliko si je skupo platio i koliko ona markirana bila. Onda, nakon što ti skinemo odjeću, prekrit ćemo tvoje stidno mjesto, jer musliman ima da poštuje moralne norme i kod mrtve osobe. Onda ćemo ti lijepo glavu i trup lagano podignuti, haman u sjedeći položaj i lagano pritisnuti stomak, da izađe ako je ostalo bilo šta od nečistoće.

Onda se uzima voda i kreće proces kupanja tvog tijela. Mogu te okupati hladnom a ne smeta ni toplom vodom. Recimo ako na tvom tjelu bude, neka mrlja koja se ne može oprati hladnom vodom, onda ide topla, bilo kako bilo, nećeš osjetiti razliku. Ali, prije kupanja, treba da ti uzmem abdest. Da, ja ću te lično abdestiti. Eto, ako se nikad u životu nisi abdestio, ja ću se za to pobrinuti. Nakon abdesta, oprat ću ti kosu, lice i bradu (ako je budeš imao) a poslije toga, perem ti čitavu desnu stranu. Kad završim sa desnom stranom i stidnim mjestom, isto radim sa lijevom stranom. Ovakav način kupanja ću ponoviti tri, sedam ili više puta, hoću da te lijepo okupam i pripremim.

Kad te okupam, onda ću peškirom da posušim tvoje tijelo kako se tvoje novo odijelo, ćefini ne bi smokrili. Zatim ću da uzmem češalj i lijepo ti počešljam kosu i ako si imao bradu. Onda će mi donijeti tvoje novo odijelo, čisto i ispeglano. Mislim da nisi imao priliku da ga prije probaš i mislim da će ti odgovarati. Svakako, prije oblaćenja kefina, malo ću te namirisati, možda neko i osjeti tvoj miris dok te budu nosili na ramenima.

Eto, to sam ti ja, insan koji će te opremiti na onaj svijet. Kažem ti, viđamo se haman svaki dan, a nikad me još do sada nisi upitao kako to ide ili da porazgovaramo kako će to izgledati kad tebe baš donesu kod mene. Ja sam spreman uvijek, a ti? Ono što ja trebam uraditi je samo rutina, međutim, nakon što te ja sredim i uredim, za tebe počinje dug put, pun iščekivanja i neizvjesnosti. Šta si premio za taj put, to ti najbolje znaš. Zato, počni sa ozbiljnim pripremama, jer Melek smrti ne bira vrijeme, pol niti godine.

P.S. Osoba iz teksta nisam JA lično, nego asocijacija na naše imame koji vrše gasul umrlih.

Autor: Saudin Cokoja (iz knjige “Oživimo srca, oplemnimo duše”)

Exit mobile version