Site iconNEON Televizija

Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene u svojoj prehrani

Srećom, postizanje tog ljetnog tijela ne mora uključivati ​​ekstremne mjere ili hitne dijete, koje će na kraju donijeti više štete nego koristi. U stvari, nekoliko jednostavnih promjena u ishrani može učiniti čuda za vaše ciljeve mršavljenja.

Zamijenite slatke napitke za infuzirane vode

Počnete zamjenom slatkih pića poput gaziranih pića i sokova zdravijim alternativama. Nažalost, mnoga od vaših omiljenih pića vjerovatno su prepuna šećera, što bi moglo biti štetno po vaše zdravlje iz nekoliko razloga.

Te tečne kalorije se sabiraju ludo brzo i ne daju nikakve vrijedne hranljive materije. Umjesto toga, odlučite se za infuziranu vodu ili nezaslađene seltzere. Hidracija nečim poput vode od limuna-krastavaca ili jagode-nane može biti osvježavajuće sredstvo za gašenje žeđi bez kalorija.

Odaberite cjelovitu hranu bogatu vlaknima umjesto rafiniranih ugljikohidrata i prerađenih grickalica

Pored izbora pića, postoji mnogo zdravih zamjena koje možete napraviti za vrijeme obroka. Zamjena rafiniranih ugljikohidrata i prerađenih grickalica s cjelovitom hranom bogatom vlaknima je još jedna ključna preporuka.

Zamjena čipsa za šaku miješanih orašastih plodova, zamjena bijelog hljeba cjelovitim žitaricama bogatim hranjivim tvarima i držanje isjeckanog povrća pri ruci za umakanje u humus ili guac može napraviti značajnu razliku. Dodata vlakna pomažu vam da se duže osjećate sito uz manje kalorija.

Dajte prednost nemasnim proteinima

Uključivanje kvalitetnih izvora proteina poput pilećih prsa na žaru, masne ribe, tofua ili sočiva u obroke može vam pomoći da ostanete zadovoljni. Međutim, ona savjetuje da vodite računa o veličini porcija kako biste izbjegli prekomjernu konzumaciju.

Začinite biljem i začinima koji pospješuju metabolizam

Preporučuje se uključivanje bilja i začina sa termogenim svojstvima u svoje obroke kako bi vaš metabolizam dodatno ubrzao. Začini poput kajena, kurkume, đumbira ili cimeta daju tone ukusa gotovo bez kalorija i mogu čak pomoći u obuzdavanju žudnje za šećerom. Bilo da posipate začine na tost s avokadom ili dodate mljevene crvene paprike u pomfrit s povrćem, ovi aromatični dodaci mogu poboljšati i okus i metabolizam.

klix.ba

Exit mobile version