Site iconNEON Televizija

Yusri Salameh pronašao mir u Travniku: Oženio Bosanku i otvorio restoran

Palestinac Yusri Salameh više od godinu dana živi u vezirskom gradu Travniku gdje je odnedavno otvorio i restoran u kojem priprema raznolika jela, ali na palestinski način.

Oženjen je Bosankom s kojom je zajedno odlučio da nastave živjeti u Travniku, gradu u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, kojeg već osjeća svojim domom.

U razgovoru za agenciju Anadoliju, Yusri je ispričao da je odlučio da otvori palestinsko-bosanski restoran gdje će posjetioci imati priliku da probaju raznoliku hranu, koja se priprema sa jedinstvenim palestinskim začinima i ukusima.

“Vidio sam da ovdje postoje ćevapi i pite. Ja zaista volim ćevape i pite, ali želio sam ponuditi nešto novo. Tog dana sam rekao supruzi da ću pokrenuti ‘revoluciju hrane’ u Travniku. Trebalo nam je vremena za planiranje, skupljanje ideja, kupovinu začina i otvorili smo zvanično prošli petak bosanski proizvodi s palestinskim ukusom”, kazao je ovaj Palestinac.

Kako kaže, već odavno je shvatio da ljudi u Bosni i Hercegovini mnogo vole meso, kao i Palestinci.

“Zato sam odlučio da otvorim restoran gdje nudimo piletinu, kebab, šiš kebab i druge kebabe, ali na palestinski način, sa arapskim ukusom, dodajući arapske začine, dodajući marinadu. Mariniramo meso dan ranije i ljudima se ovo svidjelo, vole ove naše ukuse, dolaze kada osjete mirise kako se šire”, rekao je Yusri.

Patnje palestinskog naroda

Potom se dotakao teškim patnji i strahota s kojima se suočavaju njegovi sunarodnjaci u Palestini, posebno u Pojasu Gazu, gdje su izloženi brutalnim napadima izraelske vojske.

“U Gazi imam prijatelje i rođake, ali nemam kontakt s njima, izgubio sam kontakt s njima. Ostatak moje porodice je na Zapadnoj obali u Ramallahu, odakle ja dolazim. Zovemo ih telefonom, ali ne smijemo o svemu pričati, jer se sve prati i provjerava. Kada ih nazovem, samo ih mogu pitati, ‘kako ste? Kako su djeca’, jer ako pitam nešto drugo, to bi ih moglo ugroziti”, kazao je.

Kako ističe, veoma je bolno i srceparajuće kada vidi scene u Gazi gdje svakodnevno ginu civili, žene, djeca.

“Psihički se osjećam teško i kada razmišljam o tome. Ne možemo jednostavno ništa uraditi. Imamo samo Allaha na našoj strani”, ističe Yusri, dodajući da je ovo početak kraja Izraela.

“Mi smo pravi vlasnici tog teritorija, tamo živimo i tamo ostajemo, nikada nećemo odustati”, kazao je ovaj Palestinac.

Njegov otac je protjeran s ognjišta iz Ramallaha krajem 1950-tih godina nakon čega je kao izbjeglica živio u nekoliko zemalja.

“Nikada više nije mogao da se vrati nazad, pokušavao je cijeli život da se vrati tamo, bar radi posjete, da vidi rodbinu, braću, sestre, svoje selo, ali nije bilo šanse da se vrati, nikada mu nisu dozvolili”, ispričao je.

Želi da bude ukopan u Palestini ili u BiH

Yusri je, kako kaže, uspio posjetiti Palestinu tri puta tokom života jer je imao pasoš evropske zemlje, a posljednji put je bio tamo 2019. godine.

Na kraju je istakao da je rekao porodici da, kada umre, želi da bude ukopan u Palestini ili u Bosni i Hercegovini koju je, kako je kazao, mnogo zavolio i podsjeća ga na njegovu daleku domovinu koju često vidi u snovima.

Exit mobile version