Site iconNEON Televizija

VIDEO/Gojčinska pećina uskoro postaje brend, cilj privući turiste

Gojčin je naseljeno mjesto u općini Kalesija u kojem živi 421 stanovnik, prema popisu stanovništa iz 2013. godine.

Gojčin krasi njegova priroda i zelenilo, a kako nije mnogo udaljeno od centra grada, pogodno je za posjetu nekih od atraktivnih (agro)lokacija.

NEON Televizija u saradnji sa Turističkom zajednicom Kalesija danas je posjetila nekoliko lokacija, koje su nas ostavile bez daha od svoje ljepote.

Na sreću imali smo dobrog vodiča. Kalesijac Mehmed Đedović, predsjednik Turističke zajednice Kalesija, odveo nas je do gojčinske pećine i vodopada. Gojčinska pećina nosi naziv “Srce”, jer je ulaz u pećinu srcolikog oblika, a može biti i asocijacija na ljubav. Ko zna, možda u budućnosti neki vjenčani par baš svoj prvi zajednički i bračni trenutak odluči zabilježiti na ovoj lokaciji.

Kako je cilj ovu lokaciju brendirati i privući turiste, u toku je realizacija projekta na uređenju izletišta.

Usput vidjesmo i još nekoliko zanimljivosti. Prošetali smo krajolicima i obroncima planine Javornik. Tu se nalazi i “Zlatni potok”, izvor čiste i svježe vode. Od kada se Zlatni potok spominje u historijskim zapisima, pogledajte u videu.

“Ovo je mjesto vrijedno dolaska i boravka ovdje u prirodi. Nadam se kad završimo projekat da će imati propratne sadržaje koji privući ljude”, kaže Đedović.

U današnjoj avanturi nama se pridružio i Dževad Makalić, mještanin Gojčina i učesnik u aktivnostima realizacije projekta.

Pravi mali raj i ljepota koju čovjek mora osjetiti, doći i napuniti baterije, jer boravak u prirodi ima mnogo benefita za naše zdravlje. Ugodno i korisno kada spojite dobijete nevjerovatnu želju da se ponovo vratite.

Projekat finansiran od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Pustit ćemo vas da uživate u prelijepim kadrovima:

Exit mobile version