Kalesija -3°

Veliki dio Evrope se bori sa olujnim vjetrom i padavinama: Nevrijeme stiglo i u Sloveniju

Najmanje šest osoba je poginulo u teškim poplavama u Toskani, centralnoj Italiji i tri u Portugalu, čime je privremeni broj mrtvih širom zapadne Evrope povećan na 15 od jake kiše i rekordnih vjetrova koje je donijela oluja Ciaran. Nevrijeme inače pogađa veliki broj evropskih zemalja.

Eugenio Giani, predsjednik Toskane, objavio je u petak vanredno stanje, opisujući situaciju kao “zaista vrlo ozbiljnu”. Saopćio je kako je iza njih “duga i složena noć za cijeli regionalni sistem civilne zaštite”.

Postojala je bojazan da bi rijeka Arno mogla poplaviti grad Firencu nakon što je nekoliko obližnjih gradova bilo preplavljeno, ali Giani je potvrdio kako ipak nije došlo do plavljenja.

U blizini grada Pistoje srušio se most, pri čemu su dvije osobe poginule. Još jedna osoba preminula je u gradu Rosignano, dok su druge dvije žrtve bile starije osobe koje žive u gradiću Montemurlo, sjeverozapadno od Firence, javljaju italijanski mediji.

Giani je rekao da je među mrtvima bio i 85-godišnji muškarac koji je pronađen udavljen u prizemlju svog staračkog doma.
“Ono što se večeras dogodilo u Toskani ima ime: klimatske promjene”, napisao je Giani na X, ranije poznatom kao Twitter.

Rekordni vjetrovi u Francuskoj pustoše kuće uzrokujući haos u putovanju i prekidaju struju velikom broju ljudi širom zemlje.

Vjetar jačine više od 190 km/h pogodio je sjeverni vrh francuske atlantske obale, čupajući drveće i raznijevši prozore. Ogromni valovi zabili su francuske luke i obale, dok je vjetar izravnao ulične znakove i strgao krovove. Oboreno drveće blokiralo je puteve širom zapadne Francuske. Oko 1,2 miliona francuskih domaćinstava je izgubilo struju, saopštila je elektroprivreda. To uključuje otprilike polovinu domova u Bretanji, poluotoku koji je najteže pogođen olujom Ciaran.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio olujom pogođena područja (Foto: E. M./Klix.ba)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio olujom pogođena područja (Foto: E. M./Klix.ba)

Veliki dio Španije bio je pogođen jakim kišama i olujnim vjetrom, gradski parkovi su zatvoreni, a nekoliko vozova i letova je otkazano. Također, hiljade je bilo bez struje u Velikoj Britaniji. Oštri udari odnijeli su krovove sa zgrada i rušili drveće. Neki su morali da napuste svoje domove dok je Ciaran napadala jug Engleske.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kalesija: U prepunoj sali BKC-a održana tribina „Lijek za tugu i br …

   “Poslanik u mom srcu”: Dodijeljene nagrade pobjednicima literarn …

  U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

  Od nove godine u TK u primjeni samo elektronske zdravstvene legitimaci …

  Otvorenje Roditeljske kuće u Tuzli u proljeće 2024.

  CLOSE
  CLOSE