Site iconNEON Televizija

Udarac na standard građana: “Odluka FERK-a o poskupljenju struje Elektroprivrede BiH je nelegalna”

Pažnja javnosti u Federaciji BiH uprta je u Regulatornu komisiju za električnu energiju (FERK), koja treba donijeti odluku o tome hoće li i koliko poskupiti struja.

Osim što će takav potez biti dodatni udarac na standard građana, sporno je i što je član FERK-a Sanela Pokrajčić, koja tu funkciju obavlja nelegalno. Zbog toga je i pravna osnova za donošenje bilo kakve odluke od strane FERK-a, pod velikim pitanjem.

“U najmanju ruku neozbiljno je da se ovako bitne odluke donose u situaciji kakva je trenutno u FERK-u, a to je da Sanela Pokrajčić nije legalni član FERK-a. Zbog toga bilo kakva odluka da se donese, neće imati pravnu vrijednost”, kaže za “San” Slaviša Šućur, poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i član Odbora za energetiku Parlamenta FBiH, naglašavajući da za svaku odluku FERK-a treba prisustvo sva tri člana.

“Zbog toga što Pokrajčićeva nema legalan mandat, nijedna odluka se ne može donijeti. Tek kada Parlament FBiH, koji je zadužen za potvrđivanje mandata imenuje nekoga na ovu funkciju, moći će se donositi odluke”, rekao je Šućur. Podsjetimo, Vlada FBiH na čelu sa Mustafom Mujezinovićem postavila je Pokrajčićevu u februaru 2010. godine na ovo mjesto, uprkos tome što je komisija utvrdila da je najbolji kandidat nakon provednog konkursa Zdenko Šimunović, koji je ranije obavljao tu dužnost.

Da apsurd bude i veći Vlada je prvobitno bila imenovala Šimunovića, ali je saglasnost na to odbijala dati tadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto, insistirajući na imenovanju Pokrajčić. Vlada nikada nije donijela odluku o poništenju imenovanja Šimunovića, ali je to nije spriječilo da naknadno imenuje Pokrajčić.

Ono što je važno u cijeloj ovoj priči jeste i stav OHR-a koji je nakon ove odluke federalne Vlade poslao pismo nadležnim u kojem se navodi da se time krši Zakon o ministarskim, Vladinim i drugim imenovanjima u FBiH. Vlada je to međutim odlučila ignorirati.

Slaviša Šućur ističe da će Odbor za energetiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održati sjednicu 21. juna na kojoj će zvanično zauzeti stav o načinu na koji će se riješiti ova situacija.

“Vidjet ćemo šta je najbolje uraditi da se prevaziđe ovaj problem. U svakom slučaju dok se to ne desti nijednu odluku FERK ne može donijeti”, istakao je Šućur.

Exit mobile version