Site iconNEON Televizija

U Kalesiji održani Prvi susreti književnica TK

U Kalesiji, u organizaciji JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i „Gradske biblioteke“, koja djeluje pri ovoj ustanovi, održani su Prvi susreti književnica Tuzlanskog kantona. Cjelodnevnom književnom druženju prisustvovale su Hazeta Salihović Hamzić, koja je i inicirala održavanje ovih susreta, Dženita Memić, Subhija Karahmetović, Selma Kopić, Esnefa Smajlović, Ana Šimić, Melisa Brkić, Nediba Blažević i Rabija Hamidović. Bile su pozvani i Jagoda Iličić, Amela Delić,Jamina Mrkonjić Gurda, Alma Imamović, Amra Mujezinović i druge književnice, ali zbog obaveza nisu mogle doći u Kalesiju.

Tokom boravka u Kalesiji književnice su posjetile kalesijske škole i razgovarala sa učenicima, a u kalesijskoj biblioteci su predstavile sebe i svoj književni rad. Obaveza književnica je bila da urade međusobne intervjue i da napišu dnevnički zapis o boravku u Kalesiji. Ovom lijepom druženju priključili su se i kalesijski književnici Meša Đedović, Fajko Kadrić, Hasan Paloš…

Tokom razgovora naglašena je potreba da se, na institucionalan način, poradi na zaštiti bosanskog jezika. Čulo se da je sve manji i manji broj studenata koji upisuju studij bosanskkg jezika. Rečeno je i da bi u lektirama u kolama na području Tuzlanskog kanttona trebali biti značajnije zastupljeni i zavičajni pisci. Prvim susretia književnica TK u Kalesiji svi su zadoovoljni, i književnice , i učenici i menadžment kalesijskog BKC-a.

– Danas sam imala jedno divno druženje, malo drugačije od onog dobro poznatog, s druge strane dnevnika. Umjesto već naviknute priče o novoj lekciji iz književnosti i jezika, i danas sam govorila o književnosti ali ne kako je vide drugi, nego kako je vidim ja kao autor, kako i zašto sam postala pjesnikinja? Kakva je to postmoderna poezija i šta nam donosi savremena poezija i proza i umjetnost generalno? Učenici osnovne škole Kalesija u Kalesiji danas u jutarnjim satima su slušali upravo o tome, čak i pokušali pomoću zadatih motiva napisati vlastitu pjesmu. Zahvaljujem se kolegici Alisi i njenim učenicima kojima, ako je suditi je po izrazu lica bilo drago vidjeti mladog autora koji slijedi vlastiti cilj, utoliko su neki istakli želju da podijele svoje radove sa mnom i neke životne ciljeve koji su vrlo jasni i sigurni, što dodatno raduje čovjeka kada su u pitanju nove generacije. Također, danas su književnice Tuzlanskog kantona sa mojom malenkošću postavile neke nove i jasne ciljeve u borbi za opstanak jezika. Govoriti kao i pisati na vlastitome jeziku znači u konačnici sačuvati svoj jezični i nacionalni identitet. Zahvaljujem na pozivu ideji koja će trajati pod nazivom “Knjiga je san koji držite u ruci”, kazala je književnica Dženita Memić.

Fahrudin Sinanović, direktor BKC-a, iskazao je zahvalnost književnicama za njihov dolazak u Kalesiju, i izrazio nadu da će se i narednih godina nastaviti ovakva druženja, ne samo u Kalesiji već i drugim bibliotekama Tuzlanskog kantona.

Exit mobile version