Site iconNEON Televizija

U Kalesiji obilježen Svjetski dan zdravlja

Povodom 7.aprila,Svjetskog dana zdravlja, Crveni križ općine Kalesija realizovao akciju mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi građanima općine Kalesija. Aktivnost su realizovali volonteri Crvenog križa općine Kalesija.

” Odlučili smo danas obilježiti Svjetski dan zdravlja, s obzirom na to da je četvrtak, u Kalesiji je pijaca i zbog toga ima više naroda. Pored volontera Crvenog križa tu su sa nama i uposlenice na Programu njege i pomoći u kući. Danas vršimo promociju zdravlja. Provjeravamo zdravstveno stanje naših sugrađana i sve to radimo besplatno” kazala je Jasmina Šehić predsjednica konferencije mladih Crvenog križa općine Kalesija i dopredsjednica mladih Crvenog križa Tuzlanskog kantona.

Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine. Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. april, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

Exit mobile version