Site iconNEON Televizija

U centru Sarajeva izložene cipele u znak sjećanja na ubijene građane tokom opsade

U sklopu projekta “Stazom sjećanja 11.541…” u sarajevskoj ulici Ferhadija danas su izložene poredane cipele s ciljem odavanja počasti svim građanima glavnom grada Bosne i Hercegovine koji su ubijeni tokom opsade.

Riječ je o projektu koji Memorijalni centar Sarajevo provodi u saradnji sa Gradom Sarajevo.

Iz Memorijalnog centra Sarajevo pozivaju građane da se priključe projektu i doniraju cipele koje simbolizuju ubijene građane opkoljenog Sarajeva.

Realizacija projekta traje od 5. marta do 5. aprila u okviru kojeg je planirana i postavka 11.541 para cipela koje će simbolizovati korake građana Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade.

“Sarajevo je grad heroj koji je preživio opsadu najdužu u modernoj povijesti svijeta. 1.425 dana građani ovog grada su ubijani tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo, projektom ‘Stazom sjećanja’ nastoji da oda počast svim nevino ubijenim građanima, ali i herojskoj borbi i odbrani glavnog grada, tom čudu bosanskog otpora i antifašističkoj ideji i nasljeđu ovoga grada i države” saopćili su iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Exit mobile version