Site iconNEON Televizija

Studenti elektrotehnike i informatike, želite li na praksu u Facebook?!


Četvorica studenata zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji su bili na praksi u Facebooku prošle godine podijelili su svoja iskustva iz te kompanije.

Svima je ponuđeno da ponovno dođu i na tri mjeseca tokom sljedeće godine što su trojica prihvatila.

Svi su se složili kako je praksa tokom fakulteta iznimno korisna, a okupljene su iznenadili i primjerom Univerziteta u Waterloou, u kojem studenti tokom druge, treće, četvrte i pete godine po pola godine imaju samo praksu, a po pola godine predavanja što rezultira s dvije godine iskustva koje su stekli u brojnim kompanijama, među kojima često i onima poput Facebooka, Googlea, Amazonea i Microsofta.

Iz fotografija s Facebooka moglo se vidjeti kako svi zaposleni, pa čak i Mark Zuckerberg dijele veliki zajednički prost(i “nemaju nikakve privatnosti”) a oni na praksi imaju jednaka prava kao i oni koji su tu duže vrijeme.

Facebook osim rada pruža i ve mogućnosti relaksacije, a zaposlenicima su na raspolaganju i besplatne kuhinje, pića i slatkiši, dok su uz sobu u kojoj su bili smješteni imali i bazen.

Poslovi na kojima su zagrebački studenti radili u Facebooku su bili sljedeći: Bruno Rahle je radio na Xtoolsima, Filip Pavetić na Site Integrityju, Goran Žužić na Core Systemsu a IgČanadi na Async Tieru.

Jedan od zanimljivijih zadataka vezanih uz sigurnost bio je automatsko prepoznavanje lažnog korisnika Facebook profila koji se koristi u situacijama kad se provjerava prijava da je neki profil ukraden. Trenutnom vlasniku profila tada se šalje određeni broj fotografija (vizualna captcha) kojima se provjerava poznaje li on barem dio svojih prijatelja koji se nalaze na fotografijama.

Više informacija o proceduri zapošljavanja ili obavljanja prakse može se saznati u donjem videu koji prikazuje dio predavanja u kojem Bruno Rahle objašnjava proceduru dolaska do radnog mjesta u Facebooku.

-VIDEO prilog-

bh-news.com

Exit mobile version