Site iconNEON Televizija

Stručnjaci tvrde: Zbog voća i povrća ljudi postaju još ljepši

Likopeni kojima su bogati paradajz, mrkva, špinat i brokula, te polifenoli, sastavni dio jabuka, borovnica i trešanja utječu na boju kože i daju joj puno zdraviji izgled

Ako vam činjenica da je povrće i voće dobro za vaše zdravlje ne znači puno, možda će vas uvjeriti činjenica da će zbog takve prehrane izgledati bolje. Ljudi koji su tijekom šest mjeseci redovito jeli povrće i voće izgledali su bolje i privlačnije nego oni koji se nisu držali takvog režima prehrane, pokazuje istraživanje britanskog Sveučilišta St. Andrews na 35 ljudi u dobi od 18. do 25. godina.

Znanstvenici su pratili volontere koji su svaki dan jeli voće i povrće, piše Daily Mail. Posebnu pažnju posvetili su boji kože, na koju takva vrsta prehrane utječe, a promjene su pratili posebnim kamerama. Izgled onih koji su svaki dan jeli gotovo tri porcije voća i povrća, ispitanici su ocijenili kao zdrav. Dodatna porcija još više je povećala njihovu privlačnost, potvrđuje istraživanje.

Voće i povrće bogato je karotenoidima koji štite stanice od onečišćenja i UV zraka, a mogu spriječiti i bolesti vezane uz pamćenje, srčane bolesti rak. Osim toga, karotenoidi od kojih su najpoznatiji likopeni, imaju vrlo velik učinak na kožu. Paradajz, crvene papričice, mrkva, brokula i špinat bogati su likopenima. Na kožu također utječu i polifenoli, inače sastavni dio jabuka, borovnica, trešanja, koji tjeraju krv na površinu kože.

– I najmanje povećanje unosa voća može utjecati na vašu boju kože – tvrdi voditelj studije Ross Whitehead.

Exit mobile version