Site iconNEON Televizija

Stotine hiljada bh. građana ostaje bez državljanstva!?!

Većina Bosanaca i Hercegovaca, koji žive izvan matične države, izgubit će državljansto BiH ukoliko do prvog januara 2013. godine ne bude promijenjen Zakon o državljanstvu BiH, ili ne budu potpisani ugovori o dvojnom državljanstvu, sa zemljama u kojima trenutno borave.

No, ukoliko se to ipak ne desi, brojka od 51.847, koliko se naših građana za 15 godina nakon rata, odrekla bh. državljanstva bit će drastično povećana. Naime, sporni član 17. Zakona o državljanstvu BiH predviđa da ukoliko se bh. državljanin ne odrekne državljanstva druge države, a sa kojim naša država nije potpisala sporazum o dvojnom državljanstvu, onda on prvog januara 2013. gubi državljanstvo naše zemlje.

Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH, za “San” kaže da je Ministarstvo civilnih poslova svjesno zakonske odredbe, kojom će od početka 2013. godine veliki broj osoba ostati bez državljanstva BiH.

– Nastoji se pronaći rješenje kroz postizanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa državama u kojima ima veliki broj državljana BiH. Pripremljen je sporazum sa Hrvatskom i Crnom Gorom, ali je stalo u Predsjedništvu BiH. Pored toga ima i najava da su neke zapadnoevropske države zainteresovane za sporazum – precizira Rulj.

Ona pritom dodaje da trenutno, zbog činjenice da je u toku formiranje vlasti, nema mogućnosti da se taj posao završi, te se nadaju da će ovaj zadatak biti jedan od prioritetnih nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH. Međutim, bh. dijaspora nije zadovoljna ni predloženom izmjenom Zakona kojom je predviđeno da oni koji su izvorno bh. državljani mogu ponovo ostvariti pravo na državljanstvo BiH, tek nakon dvije godine boravka u BiH. Oni smatraju da ta zakonska odredba treba biti izbrisana.

Exit mobile version