Kalesija

Šta svakodnevna konzumacija mesa može učiniti vašem organizmu

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti obrok bez mesa, a ako ste i vi na ovoj listi, trebali biste razumjeti šta svakodnevna konzumacija mesa zapravo čini vašem tijelu.

Nutricionistica Lisa Richards u svojoj knjizi “The Candida Diet” govori šta svakodnevno jedenje mesa može učiniti za vaš organizam.

Naime, konzumacijom mesa dobijate odgovarajuće količine proteina i masti što je dobro za vaš organizam jer su proteini potrebni u izgradnji i očuvanju mišićne mase, a pomažu vam i da duže ostanete siti.

Iako meso sadrži brojne aminokiseline potrebne vašem organizmu, no nisu jedini izvori aminokiselina. Istu količinu aminokiselina možete pronaći i u drugim izvorima proteina kao što su jaja ili tofu. No, nutricionistica Richards navodi da svakodnevna konzumacija mesa može naštetit vašem organizmu.

“Svakodnevno jedenje mesa, osobito mesa s visokim udjelom masnoće, može uzrokovati loše zdravlje kože proizvodeći dodatno lučenje prirodne masnoće odnosno sebuma što dovodi do akni i mrlja”, upozorava Richards.

Ona objašnjava da su dijete s visokim udjelom zasićenih masti i holesterola povezane s pretilošću i bolestima povezanim s pretilošću poput bolesti srca i hipertenzije.

Također, redovita konzumacija mesa može izazvati giht stanje u kojem se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima uzrokujući jaku bol i nelagodu. Njegov primarni uzrok je unošenje hrane bogate purinima, a meso je visoko na ovom popisu.

Ipak, ako se ne želite odreći mesa, smanjite njegovu količinu i konzumirajte najzdravije vrste. Najzdravijim mesom smatra se ono koje najmanje masno, a to je svakako piletina. Neki komadi goveđeg mesa se također smatraju boljom opcijom jer sadrže manje masti.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954 KM, prosječna …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  CLOSE
  CLOSE