Site iconNEON Televizija

Smrt Omera – emotivna i istinita priča

Prilikom ulaska u kucu vidio sam tugu i strah na licu svoje zene pa sam je upitao sto joj je, a ono mi je odgovorila nase dijete. Utrcao sam u sobu nase troje djece pa sam nasao svog sina kako uplakan lezi na krevetu. Zagrlio sam svog sina i pitao ga sto je bilo na sto mi on nije nista odgovarao. Stavio sam svoju saku na njegovu glavu, ali nisam osjetio da ima temperaturu ili da ista pokazuje na bolest. Pa sam ga opet upitao sto je bilo i opet bez odgovora pa sam shvatio da ne zeli pricati ispred djece te smo izasli iz sobe da mi isprica sto se desilo. Kad je poceo pricati shvatio sam u cemu je rijec, ja sam znao polovicu price koju ne zna moja zena, a ona je dozivila samo drugu polovicu pa sam joj ispricao prvu polovicu da skonta.

Prica je ide ovako: Ja imam troje djece, Esma, Aisa i ovaj mali, volim spavati medju njima i oni se obraduju kad me vide, ali ja sam više sretniji. Svaku noc s njima pricam po jednu pricu. Esma je uvijek trazila da ispricam pricu o Jusufu alejhi selam, a Aisa je voljela cuti pricu o Musa alejhi selam i faraonu ili o dobrom i lošem čovjeku kako je ona dala njima nazive.

A moj najmlađi sin slusa sto nje dvije izaberu. I tako sam jedne noci upitao hocemo li o Musa alejhi selam ili Jusufu alejhi selam i tako svaka od nje dvije je trazila svoju pricu kad najmlađi sin uzviknu da zeli pricu o Omeru bin El-Hattab. Zacudio me njegov zahtjer jer mu nikada nisam ispricao tu pricu, a sumljam da sam ikada i spomenuo Omera bin El-Hattab radijallahu anhu pred njim pa sam se zapitao kako je trazio da pricam o njemu. Nisam ga htio naljutiti i tako sam zapoceo pricu o Omeru radijallahu anhu.

Pricao sam mu kako je znao po noci izlaziti da cuva i pazi svoj narod pa je jedne prilike cuo kako su neka djeca plakala a njihova majka je nalozila vatru i stavila vodu i kamen da se kuhaju kako bih ih zavarala da priprema jelo da mogu zaspati. Ta mu je zena ispricala svoju situaciju pa je Omer radijallahu anhu placuci otisao kako bih donio brasno i neke namirnice te se vratio da skuha jelo i nije otisao dok se nisu najeli i zaspali.

Tu noc je moj mali bio jako sretan i zaspao je. Iducu noc je rekao je da ce nam ispricati pricu o Omeru radijallahu anhu i dosita ispricao ju je kao da je diktafon. Drugu noc sam mu ispricao drugu pricu a on ju je noc poslije ponovio isto kao i prvu. Tako sam mu oko mjesec dana pricao o Omeru radijallahu anhu i njegovoj pravdi, njegovoj bogobojaznosti, istinitom govoru.

Jedne noci me je upitao jeli umro Omer bin El-Hattab radijallahu anhu, a ja sam usutio i izbjegao odgovor jer sam znao da je vezan za licnosti Omera radijallahu anhu. Tako me je iducu noc opet to upitao a ja sam izbjegao odgovor pa sam onda i izbjegavao spavati kod njih radi njegovog pitanja. I tako je on jutros izasao sa mojom zenom vani te su susreli jednu zenu sa djetetom kako trazi novaca za hranu pa je on vidjevsi to iznenada uzviknuo ne tuguj, sad ce ti doc Omer radijallahu anhu sa hranom za tebe i tvoju djecu. Svi su se iznenadili njegovim rijecima. Zena je dala novce zeni s djecom primila maloga za ruke i nastavila put.

Poslije par koraka vidjeli su kako jak covjek udara slabijeg pa je uzviknuo moj sin da dovedu Omera radijalahu anhu da se zaustavi ta nepravda. Svi su gledali u njega i moju zenu pa je ona odlucila da se odmah vrate kuci. Na povratku su naisli covjeka koji prosi pa mu je moja zena dala novaca i prije ulaska u zgradu dosla je zena od portira rekla da joj je muz bolestan i da treba pomoc. Tada je moj sin upitao da li je umro Omer bin El-Hattab?! Kada je ulazila u kucu na TV-u su bile vijesti o Palestini, gledao je to placuci i rekao je onda je umro Omer bin El-Hattab radijallahu anhu. Ulazio je moj sin kod nas u sobu sporim koracima i u ocima mu se vidi da mi zamjerio i rekao umro Omer bin El-Hattab.

Podigao sam ga sebi, nasmijao se i rekao sam mu da je njegova majka trudna i da ce roditi za dva mjeseca, rodit ce Omera, vikao je od srece Omer bin El-Hattab, rekao sam da Omer. Nasmijao se glasno, zagrlio me i ponavljao Omer bin El-Hattab, Omer bin El-Hattab.

Zaustavio sam svoje suze i zatrazio sam milost za Omera bin El-Hattaba radijallahu anhu.

Exit mobile version