Iako japanske gljive shiitake rastu u šumama Japana na hrastovom drveću i trulim panjevima, Slaven Kraljević iz Viteza uspio im je stvoriti uvjete kao u šumama zemlje izlazećeg sunca te ih uzgojiti u svojoj garaži. Poput kakvog Japanca, ovaj Bosanac putem računala prati vlažnost, temperaturu, ugljični dioksid, orošavanje i sve druge uvjete kako bi iz micelija dobio ovu vrhunsku gljivu.
“Moja majka je bila jako bolesna i morala je ići na kemoterapije. Nakon svake kemoterapije shiitake gljiva joj je vraćala imunitet pa je primila čak 67 kemoterapija. Tada sam na preporuku svoje tetke, liječnice u Zagrebu, odlučio da se bavim ovim dodatnim zanimanjem. Micelij sam nabavio u Hrvatskoj i krenuo u ovu, ja bih rekao, neobičnu avanturu”, priča nam Slaven i pokazuje hrastove oblice koje služe kao podloga za gljive shiitake.
“Kako da ne. Svaki početak je težak, pa smo se i mi učili na svojim greškama koje smo skupo plaćali. Prvi puta dogodilo se da je temperatura u uzgajivačnici naglo skočila. Nisam imao iskustva sa ventilacijom i orošavanjem. Dok sam to sve postavio kako treba gljive su pozelenile.Izgubile kvalitetu, odnosno propale. Taj nam se propust i neznanje ne mogu više ponoviti.”
Shiitake gljiva odlična je i za jelo u sirovom stanju. Priprema se kao i svaka druga. Najbolje je isjeckati je i ispržiti na maslinovom ulju, malo posolitit i evo gozbe. Može se ovoj gljivi dodavati i meso različitih vrsta, a od nje se pravi i odlična juha. Tko kaže da japanske gljive ne mogu rasti u Bosni?!