Site iconNEON Televizija

Slatkiši zaglupljuju!

Pretjerano konzumiranje šećera usporava mentalne procese, ometa učenje i pamćenje.

Mnogi ljudi prosto ne mogu da žive bez čokolade, sladoleda i drugih slatkiša, ali nova studija ukazuje na zabrinjavajuće “neželjeno dejstvo” uživanja u hrani bogatoj šećerom – osim što će pogubno uticati na vašu liniju, može se desiti i da vam kognitivne sposobnosti oslabe.

Naučnici sa Kalifornijskog univerziteta utvrdili su da ishrana bogata fruktozom, koja se koristi u prehrambenoj industriji jer je šest puta slađa od glukoze, može da “uspori” mozak, odnosno da oteža učenje i prisjećanje već naučenog.

Do ovih zaključaka naučnici su došli eksperimentišući s laboratorijskim miševima koji su prije prelaska na ishranu bogatu šećerom naučili kako da pronađu izlaz iz komplikovanog lavirinta. Poslije šest “slatkih” nedjelja, ponovo su pušteni u lavirint, ali se ispostavilo da izlaz pronalaze na jedvite jade.

“Mjerili smo rad njihovog mozga, i zabilježili smanjenu sinaptičku aktivnost. To znači da je komunikacija između neurona u mozgu otežana, tako da miševi više nisu mogli trezveno da razmišljaju i prisjete se puta koji vodi ka izlazu iz lavirinta, iako su to šest nedjelja ranije uspijevali bez problema”,  kaže dr Fernano Gomez-Pinila, koji je bio šef istraživačkog tima.

Za ovo opadanje kognitivnih sposobnosti kriva je povišena otpornost na insulin, odnosno uticaj insulina na sposobnost ćelija da skladište šećer i koriste ga za proizvodnju energije koja je neophodna za moždane procese, razmišljanje i procesiranje emocija.

“Insulin je presudan za kontrolu nivoa šećera u krvi, ali je lako moguće da u mozgu igra drugačiju ulogu. Insulin izgleda ometa pamćenje i učenje. Naša studija dokazala je da previše šećera u ishrani šteti ne samo tijelu, već i umu”, kaže dr Gomez-Pinila, a prenosi “Dejli mejl”.

Ali, postoji i “protivotrov”: omega-3 nezasićene masne kiseline štite mozak od štetnog djelovanja šećera.

Exit mobile version