Zimski dani često pozivaju na udobnost i uživanje u domaćim, tradicionalnim jelima koja griju dušu. Mliječni proizvodi, poput suhog sira, zaista su neizostavan dio tih jela, jer osim što su hranjivi, dodaju bogatstvo okusa. Senadin suhi sir, s obzirom na svoju jednostavnu recepturu, sigurno je prava poslastica za ljubitelje autentičnih okusa.
Senada je sa nama podijelila recept za pripremu suhog sira.
Sastojci:
•svježi sir
•so
Sve sastojke fino sjediniti. Probati da li je dovoljno slano pa oblikovati sireve. Ja svaki sir vagam oko 160-200gr ovisno kako želite da su vam veliki. Ja sam svaki pravila po 160gr. Količina svježeg sira ovisi koliko želite da napravite sira, tako da prilagodite sebi. Ja sam iskoristila tačno 5 sireva i dobila sam 21 suhi sir.
Sir je potrebno oblikovati prije na noć od sušenja. Tepsiju obložiti krpama i redati sireve.Tako ostaviti preko noći da se sir još dodatno iscjedi. Sir sušiti na bačvi.
Suhi sir se može koristiti na razne načine: kao dodatak u salatama, za pripremu raznih pita ili jednostavno kao užina uz malo hljeba.
Živiničanka Senada Musić je talentovana i strastvena kuharica koja svojim jelima neprestano osvajaju srca svih ljubitelja hrane. Njena strast prema kuhanju dolazi iz porodične tradicije, jer je ljubav prema ovoj vještini naslijedila od svoje majke. Senada svakodnevno unosi posebnu dozu kreativnosti u svaki obrok, stvarajući ukusna jela koja spajaju tradicionalne okuse s modernim dodirom, piše ntv.ba.
Više recepata potražite na stranici https://www.facebook.com/@senadinakuhinja/