Site iconNEON Televizija

SDA Sapna kandiduje Mahmutovića, Kalesija još bez odluke

Izvršni odbor SDA Sapna odlučio je da za načelnika Općine Sapna na narednim Lokalnim izborima kandiduje Zudina Mahmutovića. Dok je u Sapni to jednoglasno i brzo riješeno u Kalesiji se kao i uvijek čeka zadnji moment kako bi se izašlo sa imenom kandidata, a SDA kao najveća bošnjačka stranka izaziva posebnu pažnju javnosti i stvara pogodno tlo za razne diskusije, dezinformacije i nagađanja.

Krenimo redom

Na vanrednim izborima 2014. godine SDA je  kandidovala Nedžada Džafića koji je imao 16 kandidatura mjesnih ogranaka, a na glasanju je dobio podršku 22 člana Općinskog odbora, dok je protiv bilo njih 8. Nedžad Džafić je te godine voljom građana općine Kalesija izabran za načelnika.

Nakon toga uslijedili su redovni izbori 2016. godine gdje je SDA kandidirala Ismeta Mešića  koji je dobio povjerenje 24 mjesna ogranka što je potvrdio i Općinski odbor stranke. Iste godine pobjedu je odnio nezavisni kandidat Sead Džafić i danas aktuelni načelnik Općine Kalesija.

Na redovnim izborima 2020. godine SDA je odlučila da kao kandidata ponudi Zijada Kulanića koji je dobio i najveći broj kandidatura mjesnih ogranaka. Izbore 2020. godine obilježila je tijesna borba i na kraju i pobjeda  Seada Džafića koji je tada bio kandidat ispred Nezavisne bosanskohercegovačke liste. To je Džafiću bila pobjeda za drugi mandat Općinskog načelnika, dok SDA nije uspjela vratiti načelničku poziciju izgubljenu 2016. godine.

Ko će ove godine biti kandidat?

I prije nego su 8. maja raspisani lokalni izbori krenula je oštra kampanja između članova SDA Kalesija koji sebe vide kao kandidata za načelničku poziciju. Bilo je raznih imena, a neki od njih su odustali i prije samog procesa kandidatura. Kako saznajemo najozbiljnija imena koja se pojavljuju na terenu su:

Sead Džafić aktuelni načelnik koji je trenutnom mandatu prešao u redove SDA,

Fadil Alić trenutni ministar u Vladi TK

Nermin Mujkanović, direktor JP Komunalac Kalesija

Miralem Huremović, savjetnik direktora ZZO TK

Vremena još ima tako da postoji mogućnost i da se novo ime pojavi među zainteresovanim kandidatima.

Ostali kandidati?

Kao što smo već pisali Alija Džafić trenutni savjetnik Općinskog načelnika Kalesije je prijavljen kao nezavisni kandidat.

Dok se u SDP-u pominje ime Fahrudina Mustafića kao kandidata za načelničku poziciju. 

Exit mobile version