Site iconNEON Televizija

Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK-a se ne može pregovarati

Visoki predstavnik Christian Schmidt dao je komentar u vezi namjere vladajućih stranaka, Trojke, HDZ-a i SNSD, da ponovo intervenišu u Izborni zakon BiH u narednih nekoliko dana.

Foto: I. L./Klix.ba

Schmidt je pozdravio inicijativu predstavnika stranaka da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji štiti integritet izbornog procesa u skladu s međunarodnim standardima i na taj način osiguraju počtene izbore bez prevara.

“U nedostatku pravovremene odluke u Parlamentu BiH, visoki predstavnik je morao djelovati i implementirati dobro poznate preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije kako bi se osigurala njihova primjena na lokalnim izborima 2024. godine. On i dalje poziva Parlament BiH da usvoji ove preporuke u formi zakona”, kazao je Schmidt

Istakao je da izmjene i dopune koje je on donio sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i indentifikaciju birača, te rekonstruisanje biračkih odbora u skladu s pravila ODIHR-a), ali da se one mogu u potpunosti ugraditi u drugi zakon.

“Bez obzira na to, ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OSCE/ODIHR, te se o nadležnostima Centralne izborne komisije BiH ne može pregovarati”, kazao je Schmidt.

Istaknuto je da visoki predstavnik nudi sradanju domaćim političarima.

“On želi podsjetiti sve zainteresirane strane da vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe, premda još ima dodatnog vremena kada se radi o dugoročnim izmjenama izbornih pravila. Birači u BiH imaju pravo da glasaju prema jasnim i pouzdanim pravilima, te u skladu s najvišim standardom integriteta izbornog procesa, zaključuje visoki predstavnik Schmidt”, zaključili su iz OHR-a.

klix.ba

Exit mobile version