Kalesija

Saudin Karić iz Hajvaza potporučnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine: U Virdžiniji završio specijalističku obuku “Ordnance course”

“Naše gore list: Saudin Karić, potporučnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine” naslov je objave na stranici Hajvazi-naša raja koja je dobila veliki broj pozitivnih komentara.

O Saudinu smo pisali kada je upisao Vojnu akademiju u Turskoj.

Jednog dana od prijatelja je putem interneta dobio link da Ministarstvo odbrane BiH traži kadete za obuku na Vojnoj akademiji u Turskoj, te je u razgovoru sa roditeljima odlučio da se prijavi, da pokuša.

„Otišao sam u Sarajevo uradio test općeg znanja, a zatim i test fizičke spreme. Sve sam zadovoljio, ali zbog velikog broja kanidata rekli su da će nam javiti naknadno ko je prošao. Jedan prijatelj mi je kazao ako me pozovu na ljekarski pregled da sam prošao 100 posto“-kazao je svojevremeno Karić.

Ističe da nije očekivao poziv, a onda mu je muštuluk uzela sestra koja je dok je on bio vani sa ocem rekla da je primjen i da treba ići na ljekarski pregled.

„Nisam mogao da vjerujem uspio sam. Otišao sam u Ministarstvo odbrane i sve su mi objasnili kako i šta dalje. Sada sam u Turskoj vojnoj akademiji i školujem se za oficira zajedno sa još šest osoba iz BiH, a kada se vratim u BiH bit ću angažovan u Oružanim snagama BiH“, kazuje nam Saudin.

Kako nam je kazao obrazovanje će trajati pet godina, a njegovi prijatelji mu i dalje ne vjeruju da je to sve uspio bez „štele“ na koju se danas mnogi oslanjaju.

„I dalje mi ne vjeruju. Ovo sve što sam postigao postigao sa bez ikoga da me „pogura“, majka je domaćica otac poljoprivrednik, a ja sam ipak „upao“ među šest najboljih iz BiH koji su u Turskoj“, ističe Karić.

Karić je postao potporučnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. U Virdžiniji u Americi, Saudin je boravio 4 mjeseca. Završio je logistički kurs, odnosno specijalističku obuku “Ordnance course”. Ordnance je grana oružanih snaga koja se bavi nabavkom i skladištenjem oružja, municije i prateće opreme, objasnio je.

Karić je dokaz da se trudom i radom može doći do cilja.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kozji sir proizveden u Tupkoviću osvojio gurmane širom svijeta: Za k …

  U petak panel diskusija “Nasilje nad ženama i djevojčicama na …

  Priča žene iz BiH obilazi region: Muž me ukr'o, kičmu sam lomila, …

  Putevi u BiH: Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putn …

  Servisne informacije iz Živinica (5. 12. 2023.)

  CLOSE
  CLOSE