Site iconNEON Televizija

Revizija neratnih invalida u FBiH: Bez invalidnina će ostati 10.000 ljudi


Revizijom neratnih invalida u FBiH, za koju u Ministarstvu rada i socijalne politike tvrde da je posljednja i konačna, pravo na invalidnine izgubit će oko 10.000 ljudi.

Ponovna revizija prava po osnovu neratne invalidnosti provodi se u čitavoj Federaciji, počela je krajem prošle godine, a trajat će do kraja ove.

Ovoj reviziji podliježu svi neratni invalidi koji su ocijenjeni prema Privremenom pravilniku invaliditeta iz juna 2009. Stepen invaliditeta sada se utvrđuje prema novom pravilniku, koji je lani urađen u skladu s međunarodnom klasifikacijom oštećenja, invaliditeta i hendikepa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

– Revizija je neophodna zato što imamo slučajeva da dva čovjeka imaju istu bolest i dijagnozu, ali je jedan, prema starom pravilniku, 100-postotni invalid, dok je drugome, prema novom pravilniku, stepen invaliditeta nula – kazao nam je Dobrica Jonjić, pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku.

Dodao je da je cilj da revizijom broj neratnih invalida sa 35.000 bude smanjen na 25.000, što će biti konačni broj.

– Korisnicima koji prođu ovu posljednju reviziju invalidnine će biti povećane sa 330 na 403 KM, prema novom zakonu. Namjera nam je da zaštitimo najteže kategorije invalida, one koji zbog svog stanja ne mogu raditi. Sve ostale želimo usmjeriti da traže posao, jer ova država može podnijeti samo osnovne troškove – zaključuje Jonjić.

Besplatno vještačenje

Jonjić ističe da se na novo vještačenje pozivaju samo ljudi na osnovu čije je dokumentacije jasno da postoji mogućnost za poboljšanje zdravstvenog stanja.

– No, niko niko neće plaćati to vještačenje, jer troškove snosi Federalna vlada – kaže Jonjić.

R. Feral/ Avaz

Exit mobile version