Site iconNEON Televizija

Reprezentativke BiH najavile početak kvalifikacija

Ženska nogometna reprezentacija BiH sutra putuje u Portugal, gdje ih u petak od 21:45h očekuje početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i duel sa domaćom selekcijom. U trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici 4 dana kasnije ugostit će Sjevernu Irsku.

U odnosu na prethodne kvalifikacijske cikluse, naša nacionalna selekcija, ovaj dočekuje sa novim selektorom Selverom Hodžićem. Nakon zapaženog nastupa u B Ligi nacija, u taboru naše reprezentacije vlada optimizam. Vjeruju da mogu nastaviti sa serijom dobrih rezultata i napraviti dodatan iskorak i izboriti plasman na EURO.

Dosta nas igra, što u evropskim, američkim i ligama Australije, pa mislim da je do sada najveći broj ‘‘strnaca‘‘ u našoj selekciji. Došlo je to vrijeme, kao što znamo, kada smo Melisa i ja počeli kada ženski fudbal nije bio razvijen, a sada mlađe djevojke sve više i više imaju priliku da nastupaju za jake dobre evropske klubove, što našoj selekciji znači puno. Mislim da smo gradili svoj put do ovog momenta gdje smatram da nam se pruža najveća prilika za najveći uspjeh, kazala je Aleksić, pa dodala:

– Prije svega, iskoristila bih priliku da se u svoje ime i u ime saigračica, posebno nas koje smo malo duže tu, zahvalim selektorici Samiri na svemu do sada urađenom. Stvarno je ona napravila te najveće korake, odnosno iskorake u ženskom fudbalu u BiH. Novi selektor je došao i otvoreni smo za saradnju. U odličnim odnosima smo sa njim, imamo iste ciljeve i ambicije i, jednostavno, nastavljamo tamo gdje smo stali. Ne planiramo da se zaustavljamo, već planiramo da idemo samo naprijed, što nam je zajednički cilj. 

Osim Portugala i Sjeverne Irske, bh. reprezentativke u okviru grupe B3 snage će odmjeriti i sa selekcijom Malte krajem maja i početkom juna.  Reprezentativka naše zemlje Melisa Hasanbegović smatra da naša nacionalna selekcija svojim kvalitetom ima šansu za plasman na smotru najboljih evropskih selekcija.

-Što se tiče Lige nacija, odradili smo to jako dobro. Što se tiče baraža, desilo se kako jeste. Međutim, sada su ispred nas nove kvalifikacije gdje igramo protiv Portugala, pa protiv Sjeverne Irske, kazala je Hasanbegović, pa se osvrnula na nadolazeći duel u Portugalu:

– Portugal je jako dobra ekipa, ali svaka ima ekipa svoje vrline i mane. Ja se iskreno nadam da ćemo iskoristiti njihove mane i pokušati kazniti neke njihove nedostatke kada je u pitanju njihova igra. Grupa je jako dobra, osim Portugala koji je jako kvalitetan, a što se tiče ostalih ekipa, mislim da smo kvalitetniji i to trebamo pokazati na terenu. 

Selektor Hodžić za nadolazeća dva kvalifikacijska duela ranije je pozvao 23 igračice, a zbog povrede dolazak je otkazala kapitenka Milena Nikolić. Umjesto nje poziv je dobila Sofija Krajšumović iz beogradske Crvene Zvezde. Iz tabora reprezentacije istakli su kako će reprezentativke dati svoj maksimum kako bi na najbolji način počeli kvalifikacijski ciklus.

Exit mobile version