biskvit
20 dag sjeckanih lješnjaka
10 bjeljanjaka
15 kašika šećera
1 kašika jabučnog octa
10 dag nutelle ili nekog drugog čoko namaza
fil
1,5 l mlijeka
10 kašika brašna
10 žumanjaka
10 kašika šećera
1 vrećica pudinga od vanilije
25 dag margarina
3 vrećice vanilin šećera
10 dag čokolade za kuhanje
još je potrebno
10 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina
5-6 kašika mlijeka
3 vrećice šlag pjene
malo mljevenih lješnjak
Na lim staviti masni papir, još ga malo premazati margarinom i po papiru ravnomjerno posuti sjeckanje lješnjake. Izraditi bjeljanjke i šećer, dodati kašiku jabučnog octa i smjesu pažljivo istresti na lješnjake. Peći u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva sat vremena. Kada je pečeno izvaditi iz pećnice i staviti na tacnu, okrenuti naopako – tako da lješnjaci budu gore. Odmah, onako vruće, premazati nutelom.
Žlicom za sladoled vaditi naizmjenično svijetle i tamne kugle i slagati na koru, kao šahovsku ploču.