Kalesija

Prije tri decenije reaktiviran rad Behram-begove medrese u Tuzli

Na današnji dan, 6. oktobra 1993. godine, nakon 44 godine prekida rada, reaktivirana je Behram-begova medresa u Tuzli.

Početak rada Behram-begove medrese veže se za prvu četvrtinu 17. stoljeća, budući da se prvi pisani trag o njenom radu i postojanju temelji na relevantnim historijskim izvorima iz 1626. godine. Njen rad je, odlukom vlasti, prekinut 1949. godine.

U teškim vremenima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ova odgojno-obrazovna ustanova obnovila je svoj rad.

Uprkos ratnim uslovima, nastava, smještaj i život učenika uspješno je organizovan, a na čelu škole tada se nalazio Vahid ef. Fazlović, danas muftija tuzlanski, koji je kazao da po kvalitetu i rezultatima odgojno-obrazovnog rada ova škola danas uživa ugled i zauzima visoko mjesto među školskim institucijama, ne samo u Tuzlanskom kantonu, već i u cijeloj državi.

– Pored univerzalnih odlika djelovanja, tokom duge povijesti pa sve do našeg vremena, bosanske medrese ostale su najvažnijim ishodištem islamskog identiteta ovdašnjih muslimana. Stoga, misiju ovih naših institucija valja odgovorno čuvati, razvijati i prenositi na generacije naših čestitih potomaka – akcentirao je Fazlović.

Direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić je kazao da od reaktiviranja rada 1993. godine, pa sve do danas, u Behram-begovoj medresi neprestano se ulažu napori za poboljšanje i prostornih i organizacijskih uvjeta za ostvarenje što kvalitetnijih odgojno-obrazovnih rezultata, čemu svjedoče značajni uspjesi učenika, kako na nivou Kantona, tako i na nivou Bosne i Hercegovine, ali i na međunarodnoj sceni.

– Već dugi niz godina 6. oktobar obilježavamo kao Dan škole. Put koji je Medresa prošla u ove tri decenije je put truda i nastojanja da se etablira u bh. društvu i obrazovnom sistemu naše države, a naročito Tuzlanskog kantona. Od 1993. godine do danas smo u kontinuiranom nastojanju da poboljšavamo programski, organizacijski i kadrovski okvir i da unapređujemo njenu infrastrukturu – kazao je Hatunić.

Tokom 30 godina Behram-begova medresa je iznjedrila oko 2.700 diplomanata, koji na poseban način promiču ideju dobra i nose sa sobom, ma gdje bili, Behram-begovu medresu, njene vrijednosti.

Prostori Medrese danas su prilagođeni njenim potrebama, a kompleks ukupno sadrži više od 16.000 metara kvadratnih, javlja MINA.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Odbojkaši upisali još jednu pobjedu

  Kozji sir proizveden u Tupkoviću osvojio gurmane širom svijeta: Za k …

  U petak panel diskusija “Nasilje nad ženama i djevojčicama na …

  Priča žene iz BiH obilazi region: Muž me ukr'o, kičmu sam lomila, …

  Putevi u BiH: Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putn …

  CLOSE
  CLOSE