Site iconNEON Televizija

“Prijatelji jetima” pokrenula grupa mladih iz Kalesije, mjesečno izdvajali po 10 KM: U 2023. godini isplatili skoro 78.000 KM za stipendije, jednokratnu pomoć, ogrjev, školski pribor

Prijatelji jetima je udruženje građana, za koje možemo reći da radi u tišini, predano i vrijedno, a rezultati njihovog dobrotvornog angažmana itekako trebaju biti zapaženi i motivirajući, te svakako zaslužuju medijski prostor i podršku za sve dobro koje su učinili za djecu bez jednog ili oba roditelja. U osam godina rada i postojanja obradovali su mnogo djece, a to je i njihov primarni cilj izmamiti osmijeh i radost na licu djeteta jetima.

Kao primjer dobrog i humanitarnog angažmana istakli su se u društvenoj zajednici, te su za svoj doprinos i pomoć nominovani za općinsko priznanje “Plaketa sa zlatnim grbom općine Kalesija”, a o ovoj Odluci vijećat će se u subotu, 27. aprila, na 31. redovnoj sjednici OV Kalesija.

Prijatelji jetima je projekat koji je pokrenula grupa od pet mladih ljudi, septembra 2016. godine u Kalesiji, željni pomaganja te najosjetljivije kategorije našeg društva. Naime, razmišljajući o tome kako učiniti neko dobro djelo, došli su na ideju da bi najbolji način bila finansijska pomoć porodicama jetima.

“Motiv za osnivanja udruženja bio je hadis, koji prenosi Buharija, a u kojem Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem kaže: ”Ja i onaj koji preuzme brigu nad jetimom, ćemo biti u Džennetu ovako” pa je pokazao dva prsta, što bi značilo: bit ćemo jedan pored drugog u Džennetu. A sami model rada udruženja inspirisan je hadisom koji prenosi Buharije i Muslim: ”Allahu najdraže djelo je ono na kojem se ustraje, makar bilo i malehno”. Broj i potrebe jetima su veće nego ikad. Njihovo stanje je alarmantno, potrebno je djelovati brzo. Iako je tako, dešava nam se da, gledajući obavještenja humanitarnih organizacija, pomislimo kako su problemi riješeni.”, kazali su iz Udruženja za portal ntv.ba.


Pošto se radilo o finansijskoj pomoći porodicama jetima, svako od njih je odlučio mjesečno izdvojiti po samo 10 KM, i da taj zajedno skupljeni iznos doniraju nekom jetimu (siročetu) kao vid stipendije. Projekat se polahko širio tako da je u aprilu 2018. godine uokviren u udruženje građana pod nazivom ”Prijatelji jetima”. Trenutno broji preko 240 učesnika projekta koji su sada članovi udruženja, a svojim redovnim članarinama obezbjeđuju 60 stipendija u iznosu od 100 KM mjesečno.

“Godinu smo počeli sa 263 člana, a završili sa 240. Smanjio se broj članova, ali ono što je bitnije jeste da se povećao broj stipendija. – Na početku 2023 godine stipendirali smo 52 jetima/djece, a završili sa ukupno 60. To nas dovodi do sljedećih podataka: u 2023 godini isplatili smo 681 stipendiju po 100 KM što je ukupno 68.100 KM. – Kao prethodnih tako i prošle godine realizovali smo nekoliko projekata u vidu jednokratnih pomoći u ukupnoj vrijednosti od 9.892,00 KM. Ukupno u toku 2023 godine isplatili smo 77.992,00 KM.”

Mnoge jednokratne projekte objavimo na našoj fb stranici. Mi i dalje nastavljamo naš rad uz Allahovu s.v.t. pomoć i ovim putem vas pozivamo da ostanete uz nas, a one koji još nisu da se priključe ovom hajirli projektu uz dovu Allahu s.v.t. da nas učvrsti prije svega u vjeri a onda da sve nas nagradi onako kako samo On to zna kako na dunjaluku tako i na ahiretu, amin!

Osim stipendija “Prijatelji jetima” misle na djecu jetima i tokom najljepših blagdana. Tu su i bajramski paketići, koji uključuju novčani poklon. Zatim brinu i obeznijeđuju ogrjev, školski pribor sve ono što jednoj porodici, odnosno djetetu jetima treba. Oni su njihovi prijatelji, oslonac i snaga, vjetar u leđa kada je potrebno, a kako kažu iz Udruženja danas imamo emanet teži i veći nego ikada ranije.

U ramazanskom programu prije dvije godine ugostili smo predsjednika Udruženja Omera Čamdžića, a gostovanje možete pogledati klikom na link:

Exit mobile version