Site iconNEON Televizija

Prema Yaleovom ekološkom indeksu, voda iz česme u BiH nije posve sigurna za piće

Iako je pristup sigurnoj pitkoj vodi ljudsko pravo, Svjetska zdravstvena organizacija kaže da velik dio svjetskog stanovništva živi u zemljama s nedostatkom vode ili konzumira vodu zagađenu fekalijama i drugim štetnim zagađivačima.

Yaleov Indeks ekološke učinkovitosti, koji ocjenjuje i prati globalnu kvalitetu vode, svakoj zemlji daje ocjenu na temelju broja izgubljenih godina života na 100.000 osoba zbog izloženosti nesigurnoj vodi za piće.

Američki centar za kontrolu bolesti također navodi zemlje za koje smatra da imaju (ili nemaju) sigurnu vodu za piće, i preporučuje da se ne pije voda iz slavine “u većini zemalja sa srednjim i niskim indeksom”.

Top deset zemalja sa maksimalnim brojem bodova kada je u pitanju kvaliteta vode nalaze se u Evropi. U međuvremenu, evropske zemlje Albanija i Moldavija postižu jedva polovinu toga, s ocjenom 50,3 odnosno 50,8. Najsigurnoju vodu na svijetu imaju Engleska, Finska, Grčka, Island, Irska, Malta, Nizozemska, Norveška, Škotska, Švicarska, Engleska, Vatikan i Vels. Indeks kvaliteta njihove vode iznosi 100.

Prema ovoj statistici voda u Bosni i Hercegovini ima indeks kvalitete 57.3, što je čini nesigurnom za piće. Iz regiona, najbolje je pozicionirana Slovenija, sa indeksom od 70.3, te je njihova voda iz slavine potpuno sigurna za piće. Nakon Slovenije slijedi Hrvatska i njen indeks je 63.3, te je i njihova voda sigurna za piće.

Srbija ima bolji indeks kvalitete vode od BiH, tačnije 60.5, ali ni ta voda nije sigurna za konzumaciju. Slična situacije je i sa Makedonijom, koja ima indeks 58.3, Crnom Gorom i Albanijom.

Najniži indeks kvalitete vode na svijetu ima Niger, svega 1.7.

Svaka od 24 zemlje s najnižom EPI ocjenom nalazi se u Africi.

Stručnjaci upozoravaju da pijenje vode iz slavine bilo gdje u Africi može biti štetno i preporučuju da se voda iz slavine ne pije ni u većem dijelu Azije i Latinske Amerike.

klix.ba

Exit mobile version