Site iconNEON Televizija

POZIVNICA: Tribina na temu “Uloga i značaj vakufa u organizaciji i jačanju Islamske zajednice”

A.K.

Vakuf označava dobro koje neka osoba (vakif) svojevoljno izdvoji iz svoje imovine, predajući je Allahu dž.š, dok prihodi ili svrha vakufa služe ljudima.
Za čovjeka koji izdvoji vakuf, njegovo djelovanje na ovom svijetu ne prestaje njegovom smrću.

U BiH postoji veliki broj vakufa, a najpoznatiji je vakuf Gazi Husrev-bega.
Kalesija nema nekog istaknutog vakifa, ali postoji veliki broj vakufske imovine koja, nažalost, ne koristi svojoj osnovnoj svrsi – da služi ljudima.

Koliko se koristi vakufska imovina na području MIZ Kalesija, ali i generalno u BiH?!

Svaka vakufnama završava sa riječima: “Proklet bio onaj ko na bilo koji način oskrnavi ovo moje dobro djelo!”
Pored mnogih razloga (ne)korištenja vakufske imovine, upravo je ovo jedan od glavnih razloga zašto se ljudi rijetko odlučuju preuzeti odgovornost i brigu za vakufsku imovinu.

— Rukovodstvo MIZ Kalesija je na nedavnoj Skupštini, na kojoj je iznesen plan i program rada, za jedan od prioriteta odredio rješavanje pitanja vakufske imovine Medžlisa Kalesija.

Povodom toga, MIZ Kalesija organizuje TRIBINU na temu “ULOGA I ZNAČAJ VAKUFA U ORGANIZACIJI I JAČANJU ISLAMSKE ZAJEDNICE”, a gost tribine je mr. hfz. Senaid Zaimović, direktor vakufske direkcije Rijaseta islamske zajednice u BiH.
Tribina ce biti održana 3. marta (četvrtak) 2011. godine u sali BKC-a Alija Izetbegović u Kalesiji, sa početkom u 16 sati.

-Medžlis Kalesija poziva sve zainteresovane da svojim dolaskom uveličaju ovu tribinu, te na taj način pokažemo da nam je stalo do vakufa i IZ u BiH.

Ako imate pitanja vezanih za vakufsku imovinu, ili želite da budete konzumenti iste, a ustručavate se zbog ovih ili onih razloga, dođite i poslušajte predavanje, a na vaša eventualna pitanja će odgovarati direktor vakufske direkcije Rijaseta islamske zajednice u BiH, mr. hfz. Senaid Zaimović.


MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE KALESIJA

—3. mart (četvrtak) 2011. godine u sali BKC-a Alija Izetbegović u Kalesiji, sa početkom u 16 sati.

Exit mobile version