Site iconNEON Televizija

Potvrđena optužnica protiv četvorice policajaca iz Osmaka zbog premlaćivanja maloljetnika

Osnovni sud u Zvorniku potvrdio je optužnicu protiv četiri policajca iz Osmaka koji se terete da su, kao službena lica, zloupotrebom ovlaštenja učestvovali u grubom zlostavljanju i tjelesnom povređivanju maloljetnika, čime su počinili krivično djelo – povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini optužilo je komandira Policijske stanice u Osmacima Dejana Markovića zvanog Deša, krim inspektora Novicu Popovića, te policajce Rajka Đurića i Dragana Milutinovića, javlja BIRN BiH.

U potvrđenoj optužnici je navedeno da su ovi policajci učestvovali u “neopravdanoj i prekomjernoj upotrebi fizičke sile” čime su, zloupotrebom ovlaštenja, počinili zastrašivanje i tjelesno povređivanje drugog, kao i postupali na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Pojašnjeno je kako su maloljetnog A.J. u Osmacima policijski službenici ispitivali bez prisustva zakonom određenih osoba, te da mu je Dejan Marković “zadao udarac otvorenom pesnicom u predjelu lica”, a zatim ga zastrašivao oružjem, i zadavši mu dodatne udarce u predjelu vrata i ramena.

Za preostalu trojicu optuženih navedeno je da nisu preduzeli nikakvu radnju kako bi spriječili da Marković tuče maloljetnika, kao i da mu je Đurić tokom ispitivanja “počeo lomiti prste na ruci povlačeći mu jedan po jedan prst”, dok su ga Popović i Milutinović vozili u policijskom vozilu, pri čemu ga je Milutinović udarao u predjelu ruke i noge.

Detektor je pisao kako je krajem augusta prošle godine u Osmacima, nedaleko od Zvornika, pretučen četrnaestogodišnji A. J.. Njega su u lokalnoj policijskoj stanici, bez prisustva oca ili advokata, saslušali policajci koji su ga potom istukli.

On je novinarima ispričao da su mu policajci uvrtali prste i vezali ga lisicama, te tražili da im kaže ko je pljačkao kuće u selu.

Njegovom ocu policajci nisu dali da izađe u hodnik. Kada je uspio izaći, zatekao je policajce kako Ajdina drže za ruku, prislonjenog na zid. Pitao ih je zašto su Ajdina ispitivali bez prisustva roditelja, ali kaže da je dobijao drske odgovore da se skloni.

– U tom momentu sam čuo da mi se Ajdin dere, da viče: ‘Ne mogu priznati što ne znam.’ I čuo sam da dijete plače, da viče: ‘Ne diraj me’, i prestane taj plač – prisjetio se ranije Juso Jusić.

Ajdina su policajci dovezli ispred kuće i tamo ga ostavili onesviještenog, ispričao je ranije njegov otac Juso, koji je policajce prijavio unutrašnjoj kontroli, a dan kasnije i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u saopćenju za javnost naveli da su primili prijavu za nezakonito postupanje prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica i da su o svemu obavijestili Tužilaštvo u Bijeljini.

Policajci su suspendovani, ali još nije poznato da li su disciplinski sankcionisani.

Ranije istraživanje Detektora pokazalo je da su mnogi slučajevi policijskog nasilja, koji su uznemirili javnost u Bosni i Hercegovini, prošli nekažnjeno ili se dugotrajni postupci još uvijek vode. 

Exit mobile version